Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRGOVINA NOVCEM, LJUDIMA I NARKOTICIMA “Albanska mafija opasnija za Balkan od Islamske države”

Hronika
Autor:

Foto: Instagram

Problem broj jedan za zemlje zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je Džon Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini.

On je u intervjuu za Kosovo Online rekao da albanska mafija u svojim rukama drži skoro cjelokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca, a EU u ovom trenutku nije u mogućnosti razmišljati o proširenju, odnosno primanju novih članica s Balkana.

– Protiv ekstremista možete se efikasnije boriti, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima… Albanski organizirani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje – kazao je Nomikos, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

– Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo “mikrokolumbiju” unutar zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi se aktivirao. Unija već ima velike probleme poput Breguita, teško da bi ovom trenutku mogla preživjeti i albanski organizirani kriminal – kazao je Nomikos.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO