Politika

TRI GODINE ZA TERORIZAM Majkić: Presuda Senadu Kasupoviću nije pravda

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da se trogodišnja zatvorska kazna, koju je Sud BiH danas izrekao Senadu Kasupoviću za terorizam, ne može nazvati pravdom, već još jednom u nizu skromnih i sramnih presuda.

TRI GODINE ZA TERORIZAM Majkić: Presuda Senadu Kasupoviću nije pravda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dušanka Majkić

Majkićeva je navela da je ključno pitanje u svemu ovome kakva se poruka šalje ovakvim presudama i šta Sud BiH hoće time da pokaže?

– Očito je da se, po dosadašnjim presudama ovog Suda, na djelo terorizma gleda potpuno blagonaklono jer, ako je jedan od posljednjih militanata takozvane `Islamske države`, o kojoj se odredio i Savjet bezbjednosti UN, kažnjen sa tako simboličnom kaznom, možemo reći da to nije sankcija – rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da je ovakva presuda nagrada i za njega i za sve koji svojim višegodišnjim aktivnostima učestvuju u terorističkim aktivnostima.

Pročitajte još

Majkićeva je navela da, bez obzira na to što je Savjet bezbjednosti ovu organizaciju proglasio terorističkom, to nije bilo dovoljno Sudu BiH, te da je očito da se drakonskim kaznama u ovom sudu kažnjavaju samo pripadnici srpskog naroda.

– Sud BiH dokazao je krivicu za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam i pružanje pomoći takozvanoj `Islamskoj državi`, ali to nije bilo presudno za veću sankciju za ovog vinovnika – rekla je Majkićeva.

Sud BiH prvostepenom presudom osudio je danas na tri godine zatvora Senada Kasupovića za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da je odluka Suda zasnovana na relevantnim dokazima koji su provedeni tokom sudskog postupka.

– Sud je van razumne sumnje utvrdio da je optuženi Kasupović, pod imenom Muatesim, postao pripadnik terorističke grupe kojoj je pružao pomoć i učestvovao u terorističkim aktivnostima u cilju promjene ustavnog poretka i svrgavanja legitimne vlasti – rekao je Strika.