Magazin

Trik za sobne biljke: Dodajte jedan sastojak u vodu i pospješićete njihov rast

Krupni, bogati cvijetovi i bujno tamnozeleno lišće biljaka zahtevaju posebnu pažnju i njegu.

Sobne biljke
FOTO: BAUHAUS HRVATSKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Uz redovno zalivanje i uklanjanje precvijetalih latica, neophodno je i prihranjivanje, kao i upotreba preparata koji će štititi biljke od štetočina, a to podrazumijeva ne samo vrijeme, već i dodatni novac pored onog koji ste već investirali u biljke.

Da biste uštedjeli novac, biljke možete da prihranjujete i prirodnim sredstvima, i tako im obezbjedite dodatne minerale koji će pospješiti njihov rast i bujnost. Kora banane, sadržaj vrećica čaja ili ljuske od luka koje ćete kompostirati mogu da poprave kvalitet zemljišta, ali će najbolje rezultate dati pivo razblaženo vodom.

Pročitajte još

Ostatke piva iz flaše ili limenke sipajte u balon ili flašu, prelijte vodom i dobro promućkajte, pa tim rastvorom zalijte baštenske i balkonske biljke jednom nedeljno. Na 10 mililitara piva optimalno ”ide” litar obične vode.

Pivo ne mora da bude svježe – i ono koje je odstojalo nekoliko dana biće i te kako korisno za cvijeće, zahvaljujući kompleksu vitamina B i fermentisanim materijama koje sadrži.

Ovaj rastvor posebno je koristan za muškatle kaliope i viseće petunije koje će, ako im redovno obezbjeđujete ovu vrstu prihrane, biti još raskošnije, piše Telegraf.rs.

Pivo je odavno poznato kao sredstvo za jačanje listova sobnih biljaka. Ujedno, daje im sjaj i može da utiče na intenziviranje zelene boje. Dovoljno je da jednom u desetak dana pamučnu krpicu natopite pivom i njome prebrišete listove.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu