Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TU JE I GOMILA IZMETA Kako je Mjesec prije više od pola vijeka postao DEPONIJA LJUDSKOG SMEĆA

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

Otkako se sovjetska letjelica srušila na Mjesec 1959, on je postao deponija za smeće svih vrsta. Nisu u pitanju samo lunarna vozila koja su astronauti ostavili za sobom, tu je takođe i gomila – izmeta.

Postoji, međutim, čvrst naučni razlog za pretvaranje našeg Mjeseca u toalet. Zbog svojih simboličkih postignuća u napretku čovječanstva astronauti “Apola” su imali zadatak da donosu mjesečevo kamenje na Zemlju.

Ali, zbog težine tog kamenja nešto su morali da ostave za sobom. To uključuje 12 kamera, 12 pari čizama, jedan teleskop i dvije loptice za golf, ali i 96 kesa sa ljudskim urinom, izmetom i ispovraćanim sadržajem želuca.

Profesor astrofizike, dr Alaster Gan, smatra da izmet neće imati trajne posljedice na lunarnu okolinu.

-Bilo kakvi mikroorganizmi iz ljudskog izmeta nisu mogli da prežive u oštrim uslovima lunarne površine. Moguće je, međutim, da su neki preživjeli izvjesno vrijeme u obliku uspavanih, neaktivnih spora. Tako nakon 50 godina ljudskog izmeta na lunarnoj površini, što su sada vjerovatno samo vreće pune prašine, možda postoje važne informacije o preživljavanju mikroorganizama u svemiru – rekao je Gan.

Ljudi nisu sletjeli na Mjesec od 1972, ali dvije moćne sile – američka svemirska agencija NASA i Kina – i američki milijarder i inovator Ilon Mask nadaju se skorom povratku.

Mask, Kina i NASA su obećali da će poslati misiju na Mjesec u sljedećim godinama, ali nije jasno da li planiraju čišćenje otpada kojeg su ostavili astronauti prije pola vijeka, ako on i dalje postoji.

NASA je već objavila planove da pošalje ženu na Mjesec do 2024, nakon što je preinačen prvobitni rok od 2028. Plan je da se pošalju dvoje astronaut na Južni mjesečev pol, isti region u koji će kineski “Čang’e5” sletjeti 2020. kako bi sakupio uzorke i odnio ih na Zemlju.

Kineski naučnici su upravo objavili nove planove za robotsku stanicu na suprotnom kraju Mjeseca u odnosu na američku i Evropsku svemirsku agenciju (ESA), koja takođe planira sopstveno “mjesečevo selo”. Kako stvari trenutno stoje, zaključuje Metro, NASA će nadmašiti Kinu u poduhvatu slanja nove ljudske misije na naš satelit, ukoliko ih Mask sve ne pretekne.

(Blic, Metro)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO