Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TUŽNA GODIŠNJICA Prije tri godine preminuo je Dženan Memić, porodica tvrdi da je ubijen i ne odustaje od BORBE ZA ISTINU  

Hronika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Prije tri godine Sarajevom je odjeknula tužna vijest. Mladić koji je, vjerovalo se tada, teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Velikoj aleji na Ilidži, preminuo je.

Bio je to Dženan Memić, 22- godišnjak koji je zbog teških povreda glave bio u komi sedam dana. Borbu za život nije izdržao, prenosi Faktor.

Tri mjeseca nakon njegove smrti zbog sumnje da su izazvali fatalnu nesreću u kojoj je Dženan povrijeđen uhapšeni su Ljubo i Bekrija Seferović. Međutim, sud je, iako ne definitivno, rekao da oni nisu krivi za Dženanovu smrt.

Naime, nakon sudskog procesa, u prvostepenom postupku, Seferovići su oslobođeni krivice za krivična djela koja su im se stavljala na teret, a Ljubo, koji je za vrijeme suđenja bio u pritvoru, pušten je na slobodu. Još uvijek se očekuje odluka Vrhovnog suda BiH pred kojim je Tužilaštvo KS uložilo žalbu na oslobađajuću presudu.

S druge strane, porodica Memić od prvog dana je isticala kako je Dženan ubijen te kako nije žrtva saobraćajne nesreće. Upravo zbog toga u deset navrata su organizovani mirni protesti u Sarajevu kojima se od nadležnih tražilo da se otkrije istina o onome što se dogodilo Dženanu.

Hiljade sugrađana na ulicama pružilo je podršku Dženanovoj porodici te se svaki put odazvalo pozivu Muriza Memića te njegove kćerke i Dženanove sestre Arijane.

Porodica najavljuje da nastavlja svoju borbu za istinu. Jer kako kažu, moraju znati ko je kriv za smrt njihovog Dženana i zašto mu je presudio. I neće odustati.

U džamiji Kovači u Sarajevu danas će biti održana molitva Dženanu Memiću.

Protesti koji su trebali biti održani sutra odgođeni su zbog odluke porodice da ne opterećuje policijske službenike koji osiguravaju EYOF te su donedavno tragali za ubicom Edinom Gačićem.

U predmetu Memić izmijenjalo se osam tužilaca Tužilaštva KS, od kojih su dva napustila ovu instituciju. Još uvijek se čeka drugostepena presuda koju donosi Vrhovni sud FBiH, prenosi Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO