Svijet

U PROTESTIMA PROTIV MJERA VIŠE UHAPŠENIH Pahor: Nasiljem se ne mogu ostvarivati politički ciljevi

Predsjednik Slovenije Borut Pahor osudio je nasilje na protestima protiv epidemioloških mjera u Ljubljani, u kojima je nekoliko policijskih službenika povrijeđeno, a više osoba uhapšeno.

U PROTESTIMA PROTIV  MJERA VIŠE UHAPŠENIH Pahor: Nasiljem se ne mogu ostvarivati politički ciljevi
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Pahor je rekao da najstrože osuđuje nasilje kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva i istakao da u Sloveniji sve demokratske institucije rade uprkos pandemiji.

– Legitimno je kritikovati njihov rad i stavove, kao i organizovanje protesta na prikladan način, ali je nedopustivno povezivati ih sa nasiljem – rekao je Pahor.

Gradonačelnik LJubljane Zoran Janković rekao je da ovakvi protesti nisu dobrodošli u LJubljani, niti bilo gdje drugdje, prenose slovenački mediji.

Komisija Rimokatoličke crkve za pravdu i mir, takođe, je osudila nasilje, kao i direktno i indirektno podsticanje na takva djela.

Pročitajte još

– Takve demonstracije su uvredljive za građane koji poštuju mjere s ciljem zaštite od virusa korona, a posebno za medicinsko osoblje i žrtve pandemije – navodi se u saopštenju Komisije.

Dva slovenačka novinska udruženja, takođe, su osudila proteste na kojima je povrijeđen fotograf koji je primljen u bolnicu, a na meti napada je navodno bila jedna televizijska ekipa.

Oba sindikata policije su kritikovala nasilje na protestima i ponašanje pojedinaca koji, kako je navedeno, ugrožavaju zdravlje policijskih službenika.

Oko 500 demonstranata učestvovalo je sinoć u Ljubljani na protestima protiv mjera slovenačke Vlade.