Politika

U sjenci bitke za akcize i PDV: Hoće li biti POVEĆANE PLATE zaposlenima u institucijama BiH

Redovna sjednica Doma naroda BiH zakazana je za 24. mart sa mnoštvom javnosti zanimljivih tačaka, a jedna od njih je povećanje plata dijelu zaposlenih u institucijama na nivou BiH.

U sjenci bitke za akcize i PDV: Hoće li biti POVEĆANE PLATE zaposlenima u institucijama BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Radi se o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je po hitnom postupku usvojen na prošloj sjednici Predstavničkog doma BiH 9. marta.

Predlagači su bili hrvatski poslanici Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović. Riječ je o zakonu za čije provođenje bi u budžetu BiH na godišnjem nivou bio potrebno dodatno 30 miliona maraka. Međutim, o njemu se malo priča u javnosti, jer je ostao u sjenci političke borbe za ukidanje akciza i smanjenje PDV, koji su usvojeni na istoj sjednici Predstavničkog doma. Tada su poslanici SNSD i Srpskog kluba napustili sjednicu, a listing glasanja pokazuje da su svi ostali prisutni podržali povećanje plata.

FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH/YOU TUBE/SCREENSHOT

Pošto je i u Domu naroda zakon predložen po hitnom postupku, to znači da delegati mogu da postupe po principu uzmi ili ostavi. Odnosno, ne može da bude mijenjan amandmanima, ali može da bude odbijen ili da se razmatra lagano, u redovnoj proceduri. Koju opciju će da izaberu, nismo ih ni pitali, znajući ranije odgovore da će stav o „svim tačkama dnevnog reda zauzeti pred samu sjednicu“.

U obrazloženju izmjena zakona se kaže da opšti rast cijena (inflacija) smanjuje realno raspoloživi dohodak i negativno utiče na životni standard stanovništva. Kome bi plate bile povećane?

Pročitajte još

– Uzimajući u obzir sve navedeno, ali i činjenicu da plate državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH nisu povećavane posljednjih 13 godina, predloženim izmjenama zakona, kojima se određuju novi koeficijenti za pozicije stručni saradnik do stručni savjetnik za državne službenike, vojnik do brigadir za profesionalna vojna lica, policajac do viši inspektor za policijske službenike, te NSS do samostalni referent VŠS za zaposlenike, u određenoj mjeri ublažile bi se negativne posljedice inflacije kada je u pitanju realno smanjenje dohotka, a i poboljšao bi se materijalni status zaposlenih u institucijama BiH – navode predlagači.

Konkretno, stručni saradnik u institucijama BiH, čiji je koeficijet za platu sada u rasponu od 2,10 do 2,35 imao bi nove koeficjente – od 2,30 do 2,57. Ako znamo da je osnovica za obračun plate u institucijama BiH 475,69 KM, to znači da bi se za ovu klategoriju zaposlenih plata povećala od 95 do 104 KM.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Koeficijent za platu vojnika u PS BiH, umjesto 1,12 bio bi 1,4. Brigadir bi, umjesto 2,96, imao platu po koeficijentu 3,16.

Policajac u policijskim agencijama na nivu BiH imao bi koeficijent 1,6 (stari 1,4).

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda su i izmjene Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, Zakona o VSTS, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o PDV…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu