Hronika

UBIO KOMŠINICU, PA UKRAO 760 EVRA Svirepi ubica bi zbog neuračunljivosti mogao izbjeći NAJSTROŽU KAZNU

Komisija vještaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu danas je trebalo pred Višim sudom u Nišu da se izjasni da li je uračunljiv optuženi za teško ubistvo Vladan Grahovac (27) iz Raške.

UBIO KOMŠINICU, PA UKRAO 760 EVRA Svirepi ubica bi zbog neuračunljivosti  mogao izbjeći NAJSTROŽU KAZNU
FOTO: VLADAN GRAHOVAC/FACEBOOK/SCREENSHOT

 Mada je prvi nalaz vještaka neuropsihijatara, na kojem je zasnovana optužnica bio eskplicitan u smislu da je Grahovac dobro znao šta radi kada je sa 26 uboda nožem ubio Nišlijku Jelicu Tartarovski (82), tokom suđenja je njegova uračunljivost ponovo dovedena u pitanje.

 Iz tog razloga je sudija Višeg suda Mirko Drašković predmet ustupio komisiji veštaka SZB, kao bi se upoznali sa dosadašnjim tokom postupka te ponovo mogli da se izjasne da li je Grahovac upravljao svojim postupcima 31. avgusta prošle godine kada je izvršio svirepi zločin, piše Telegraf.

Poznavao staricu

Grahovac je izmasakrirao staricu, koju je poznavao jer je u njenoj zgradi na Bulevaru Zorana Đinđića stanovao izvijesno vrijeme dok je studirao u Nišu, a zatim joj ukrao 760 evra. Na suđenju je kazao da ne zna zašto ju je ubio, te da je moguće da ona nije jedina njegova žrtva jer pati od duševnih poremećaja koji su posljedica zlostavljanja u djetinjstvu.

Baš iz tog razloga odlučeno je da se ponovo preispita njegova uračunljivost, jer od toga zavisi da li će završiti na dugogodišnjoj robiji, s obzirom da mu se na teret stavlja teško ubistvo, ili će mu biti izrečena mjera bezbjednosti obaveznog čuvanja i liječenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Suđenje dva puta odlagano

Na zahtjev veštaka Specijalne zatvorske bolnice suđenje je dva puta odlagano, najprije zbog godišnjeg odmora, pa ponovo nakon što su zatražili da im se dostavi predmet. Očekivalo se da će se danas najzad izjasniti o Grahovčevom duševnom stanju, ali se pred sudom nije pojavio nijedan od članova komisije koji su potpisali nalaz, već je u Niš stigao samo psiholog Dejan Stefanović, koji nije bio ovlašćen da obavi ovaj zadatak jer nije ljekar.

Pročitajte još

Na ovu činjenicu ukazao je stručni savjetnik Zoran Ćirić koga je odbrana angažovala i odbio da postavlja pitanja Stefanoviću ističući da on nije kompetentan da se izjašnjava o uračunljivosti optuženog.

Sudija Mirko Drašković je to što nijedan od članova komisije vještaka nije došao na pretres ocijenio kao nepoštovanje suda i zaprijetio da će o ovom njihovom postupku obavijestiti najviše državne organe.

– Obavezuje se predsjednik komisije veštaka da na naredni glavni pretres obavezno pristupi, ili on ili neki od članova komisije. O njihovom nepostupanju obavijestiću i Ministarstvo pravde i Ministarstvo zdravlja, a preduzeću i druge zakonske mjere za obezbeđivanje njihovog prisustva na suđenju – kazao je Drašković.

On je takođe obavezao veštake SZB da u roku 15 dana dostave pismenu dopunu nalaza i mišljenja o Grahovčevoj uračunljivosti.

Suđenje će biti nastavljeno 27. novembra.