Društvo

UBLAŽAVANJE EKONOMSKIH POSLJEDICA PANDEMIJE Vlada FBiH za mjere izdvaja još 100 MILIONA KM

Vlada Federacije BiH (FBiH) je na današnjoj sjednici u Sarajevu, zaključila da će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona u ovom entitetu, obezbijediti još 100.000.000 KM.

UBLAŽAVANJE EKONOMSKIH POSLJEDICA PANDEMIJE Vlada FBiH za mjere izdvaja još 100 MILIONA KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ukupna sredstva će biti raspodijeljena na osnovu jedinstvene uredbe koju će Vlada donijeti na sljedećoj sjednici, a prema programima pet ministarstva, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da je prethodno Vlada razmatrala informacije federalnog Ministarstva životne sredine i turizma, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva saobraćaja i komunikacija i Ministarstva energije, rudarstva i industrije o posljedicama pandemije virusa korona po ekonomiju FBiH, s predloženim daljim mjerama za njihovo ublažavanje.

Na inicijativu Ministarstva zdravstva, razmatrano je i stanje u ovoj oblasti i zaključeno da bi i ovom sektoru trebalo omogućiti finansijsku pomoć zbog velikih napora i troškova u borbi protiv pandemije virusa korona.

Od ukupnog iznosa će za mjere otklanjanja posljedica po turizam i ugostiteljstvo biti izdvojeno 30.000.000 KM.

Za finansijsku pomoć s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom virusa korona za mjere otkupa i izvoza tržišnih viškova, podrške proizvodnjama poljoprivredno¬prehrambenih proizvoda orijentisanih izvozu i povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje na inostranom tržištu previđeno je 10.000.000 KM.

Federalna Vlada odobrila je izdvajanje 20.000.000 KM iz budžeta FBiH za ovu godinu s ciljem povećanja ukupnih sredstava Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH.

Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj budu osigurana sredstva za Projekt hitne podrške firmama u BiH. Zaduženje FBiH bi, po ovom kreditu, iznosilo do 45 miliona evra, a ukupan iznos namijenjen BiH, kao i konačna alokacija sredstva između entiteta biće usaglašeni tokom pregovora, navedeno je u saopštenju.