Svijet

UKOLIKO SE NE OBUZDA INFEKCIJA Mjere protiv širenja korone u Njemačkoj ostaju na snazi do januara

Njemačke vlasti odlučivaće o eventualnom ukidanju antiepidemijskih mjera tek početkom januara, izjavio je danas Armin Lašet, premijer najmnogoljudnije nemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija u intervjuu za Dojčlandfunk radio.

UKOLIKO SE NE OBUZDA INFEKCIJA Mjere protiv širenja korone u Njemačkoj ostaju na snazi do januara
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

On je apelovao na građane da vode računa o higijeni i sprovode mjere socijalne i fizičke distance kako bi se smanjio talas širenja korona virusa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je saglasna sa liderima 16 njemačkih saveznih pokrajina da se anti-epidemijske mjere produže i pooštre najmanje do 20. decembra, a po svim pokazateljima i nastave do januara, prenio je Rojters.

Njemački ministar ekonomije Piter Altmajer otišao je i korak dalje najavivši danas da bi mjere mogle da ostanu na snazi do ranog proljeća ukoliko infekcija ne bude zauzdana i stavljena pod kontrolu.

Prema zvaničnim podacima Instituta “Robert Koh”, u posljednja 24 sata u Njemačkoj je potvrđeno još 14.611 novozaraženih, oko hiljadu manje nego prije nedjelju dana, ali trebalo bi imati u vidu i da se tokom vikenda testira manji broj ljudi nego u toku radne nedjelje.