Svijet

Umor, glavobolje i poteškoće sa disanjem: Naučnici otkrili šta uzrokuje simptome DUGOG KOVIDA

Profesorka Reši Pretorijus koja je došla do ovog otkrića akcentovala je da su ti mikro ugrušci uzrok dugog kovida ili bar jedan od nekoliko faktora koji mu doprinose.

Umor, glavobolje i poteškoće sa disanjem: Naučnici otkrili šta uzrokuje simptome DUGOG KOVIDA
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Pretorijus sa odsjeka za fiziološke nauke na Univerzitetu Stellenboschn uporedila je krv 11 ljudi koji pate od dugog Kovida i krv 13 zdravih osoba.

– Otkrili smo visok nivo različitih upaljenih molekula zarobljenih u mikro ugrušcima prisutnim u krvi osoba sa dugim Kovidom, Neki od tih molekula sadrže proteine zgrušavanja kao što su fibrinogen i α2 antiplazmin – rekla je ona.

Pročitajte još

Fibrinogen je protein koji se nalazi u krvi i pomaže telu da stvara ugruške kako bi se zaustavilo krvarenje, dok je α2 antiplazminmolekul koji sprečava razgradnju krvnih ugrušaka. U normalnim uslovima tijelo održava ravnotežu zgrušavanja i materijala protiv zgrušavanja kako bi pomogao tijelu da smanji gubitak krvi nakon povrede. Ovo takođe sprečava da ugrušci prestanu preveliki i ograničavaju protok kiseonika.

Profesorka Pretorijus istakla je da velike količine α2 antiplazminazarobljene u krvi znače da je sposobnost tijela da razgradi ugruške ozbiljno smanjena, a njeno istraživanje objavljeno je u časopisu “Cardiovascular Diabetology”.

Prihvati notifikacije