Svijet

Uništavanje digitalne privatnosti: Hanter Bajden tužio bivšeg Trampovog advokata Rudija Đulijanija

Sin američkog predsjednika Hanter Bajden tužio je danas bivšeg Trampovog advokata Rudija Đulijanija i još jednog advokata zbog kompjuterske prevare i pristupa podacima u vezi sa laptop računarom za koji tvrdi da ga je ostavio u radionici za popravku u Delaveru.

Hanter Bajden
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Optuženi su prvenstveno odgovorni za “potpuno uništenje” digitalne privatnosti oštećenog”, navodi se u Bajdenovoj tužbi federalnom sudu u Los Anđelesu.

Sin Džozefa Bajdena, već nekoliko godina je meta napada Đulijanija, bivšeg predsjednika Donalda Trampa, republikanskih članova Kongresa i konzervativnih medija zbog podataka iz tog računara, prenosi CNBC.

Đulijani je dostavio informacije sa Bajdenovog laptopa Njujork postu u oktobru 2020. godine, mesec dana prije predsjedničkih izbora.

Hanter Bajden optužio je i Roberta Kostela, advokata i bivšeg saveznog tužioca koji je ranije zastupao Đulijanija.

Pročitajte još

U tužbi se navodi da su Bajdenovi podaci “izmanipulisani, izmijenjeni i oštećeni” prije nego što su kopirani i poslati Đulijaniju i Kostelu.

Hanter Bajden je ovog mjeseca optužen u saveznom sudu Delavera za nekoliko krivičnih prijava u vezi sa njegovom kupovinom i posjedovanjem pištolja dok je bio korisnik ilegalnih droga.

Ranije je optužen po dvije tačke za neplaćanje federalnog poreza na dohodak 2017. i 2018. godine.

Prošle nedjelje, Hanter Bajden tužio je Poresku upravu zbog, kako on navodi, “nezakonitog otkrivanja povjerljivih informacija o njegovoj poreskoj prijavi”.

Tvrdnje da je predsjednik Bajden bio umiješan u navodne korupcionaške afere svog sina, koje su djelimično zasnovane na informacijama sa laptopa, u fokusu su istrage o opozivu demokratskog predsjednika od strane odbora Predstavničkog doma kojim upravlja Republikanska stranka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije