Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

USTAŠKIM POZDRAVOM NIJE ŠIRIO MRŽNJU Sud u Slunju oslobodio Tompsona optužbi zbog pokliča “Za dom spremni

Svijet
Autor:

Foto: RAS Srbija

Prekršajni sud u Slunju oslobodio je pjevača Marka Perkovića Tompsona optužbi za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič “Za dom spremni” tokom izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu u Slunju 5. avgusta 2017. na proslavi akcije “Oluja”. Sud je odlučio kako Tompson nije podsticao mržnju pokličem “Za dom spremni”.

Čitajući obrazloženje presude, sudija je navela da je poklič “ZDS” sastavni dio stihova njegove pjesme “Bojna Čavoglave” koju je Tompson sam napisao, prenosi N1.

– Nije dokazano da je počinio prekršajno djelo kako mu se stavlja na teret – navodi se u presudi ističući da je tokom nastupa na slunjskom stadionu Tompson pjesmu “Bojna Čavoglave” pjevao upravo onako kako je snimljena na više nosača zvuka te da je to utvrđeno pregledom snimki s nastupa koji se 5. avgusta 2017. održao u Slunju.

– Izvođenje pjesme nije izazvalo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo političkih poruka kojim bi se uznemiravali građani i nije dokazano poticanje na mržnju te ga je sud oslobodio optužbe – naveo je je sudija.

“Pjesma izvedena čak 1.700 puta”

Kroz dokazni postupak Tompsonov advokat Davorin Karačić isticao je kako se pjesma “Bojna Čavoglave” uz stihove “Za dom spremni” izvodi još od 1991. godine, da je prema podacima HDS, koji se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim stanicama od 1998. do 2017. izvedena čak 1.700 puta te uvijek na koncertima uživo, ali da pjevač nikada zbog toga nije bio kažnjen.

– Pjesma ‘Bojna Čavoglave’ nikada nije izvedena bez predmetnih stihova, oni su dio službeno izdatih nosača zvuka Croatia Recordsa te službenog spota uz pjesmu na kojoj su snimke Marka Perkovića Thompsona i njegovih suboraca iz HOS, Hrvatske oružane snage s kojom je on 1991. godine branio selo Čavoglave od srpske agresije – rekao je Karačić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO