Gradovi

Usvojene izmjene Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta: Aparati u radnjama od januara 2019. godine

U Brčko distriktu stvoren je pravni okvir za uvođenje fiskalizacije od početka 2019. godine.

Usvojene izmjene Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta: Aparati u radnjama od januara 2019. godine
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Zvaničnici Distrikta jednoglasni su da je usvajanjem izmjena Zakona o fiskalnim sistemima stvoren neophodan uslov za konačno uvođenje fiskalizacije od 1. januara 2019. godine.

Najvažnije je da smo jednoglasno odobrili ovaj Zakon svjesni ozbiljnosti i potrebe da sistem fiskalizacije zaživi i na prostoru Distrikta. Tako eliminišemo sve one primjedbe koje su nam s pravom upućivane sa drugih nivoa vlasti u BiH – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

On je istakao da ovaj zakon neće izazvati nikakve potrese i da niko nema potrebe da se plaši fiskalizacije, jer se radi samo o potrebi da se evidentira promet među pravnim licima i preduzetnicima kojih je u Brčko distriktu oko 3.100.

– Radi se o uspostavljanju evidencije i kontrole koja nije bila ili je bila prisutna u manjoj mjeri. Siguran sam da ćemo primjenom sistema fiskalizacije pokazati da je naša stvarna potrošnja, ako ne ista onda možda i veća od garantovanih 3,55 odsto prihoda od indirektnih poreza – istakao je Milić.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Dodao je da  fiskalizacija neće predstavljati nikakvo opterećenje za pravna lica i preduzetnike pošto je predviđeno da se kroz sistem podsticaja subvencioniše nabavka neophodnih aparata. Fiskalizacijom će u Brčko distriktu biti obuhvaćeni svi pravni subjekti i preduzetnici bez izuzetaka.

– Mislim da smo izabrali najpošteniji pristup u ovoj prvoj fazi, jer  nije pravedno nekoga izdvajati bez utemeljenih argumenata. Imao sam namjeru da od fiskalizacije oslobodimo one koji nisu u sistemu PDV-a, ali su podaci pokazali da to nije realno. U sistemu PDV-a imamo oko 250 samostalnih preduzetnika, a oko 1.300 nije obuhvaćeno PDV-om – rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

On je dodao da vjeruje da će to izazvati negodovanja privatnika, ali da smatra mnogo važnijom odgovornost prema Brčko distriktu.

– Mi smo u BiH prepoznati kao siva zona u kojoj se ne zna koliko se novca ovdje obrće – rekao je  Kadrić dodajući da to ugrožava procenat raspodjele prihoda od indirektnih poreza kojim se puni budžet Brčkog.

– Ako bude onih koji ne budu mogli da se nose sa ovakvim pristupom, mi smo spremni djelovati smanjenjem stope poreza za određene kategorije, ali ne i izuzimanjem iz sistema fiskalizacije – naglasio je Kadrić.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije istakao je da je usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima izvršena harmonizacija sa propisima u entitetima.

– Sve što entiteti nisu obuhvatili nismo ni mi. Mislim da će fiskalizacija dovesti do toga da će sve pravne i fizičke osobe koje se bave bilo kojom djelatnošću plaćati porez po stvarnom prometu – rekao je Lučić.

On je naglasio da je Direkcija za finansije obezbjedila sve preduslove da puna primjena zakona počene od 1. januara 2019. godine.

Aparate kupuju privrednici

Zakon o fiskalnim sistemima Brčko distrikta usvojen je početkom juna 2016. godine, a njegova primjena trebalo je da počne u januaru ove godine uz uslov da se stvore potrebni preduslovi kako je i propisano ovim zakonom. Izmjene Zakona o fiskalnim sistemima bile su neophodne zbog načina nabavke fiskalnih uređaja.

Umjesto da ih za poreske obveznike kupuje Vlada, kako je to propisano zakonom, izmjenama je predviđeno da ih kupuju poreski obveznici, a da se troškovi nabavke subvencionišu iz sredstava podsticaja privredi.