Kultura

UZ SVE PROPISANE MJERE Održan koncert kvarteta „BarabaR“ u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan je koncert kvarteta  “BarabaR”.

UZ SVE PROPISANE MJERE Održan koncert kvarteta „BarabaR“ u Banskom dvoru
FOTO: BANSKI DVOR

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance. Ovaj jedinstveni kamerni sastav koga čine Ljubica Crnobrnja (violina), Ognjen Janjanin (harmonika), Zoran Vujić (perkusije) i Filip Vukelić (klavir) publici se predstavio sa autorskim kompozicijama inspirisanim folklorom, a koje potpisuje član kvarteta Ljubica Crnobrnja.

– Ovo je drugi put da nastupamo u Banskm dvoru i jako smo srećni. Prošle godine nastupili smo u Art dvorištu, a sada i u Koncernoj dvorani. Po reakcijama u publici, imamo osjećaj da su jako lijepo prihvatili naše autorske kompozicije, odnosno autorska djela naše Ljubice Crnobrnje. Bilo je zaista lijepo svirati, iako je tužno što je broj posjetilaca u publici ograničen, što mora postojati distanca, ali naravno, nadamo se vremenu kada to više neće biti tako – rekao je Ognjen Janjanin.

Ovaj sastav osnovan je sa idejom da izvodi autorsku muziku inspirisanu folklorom i etno-elementima, ali ipak zasnovanu na nešto klasičnijoj, odnosno formalnijoj harmonskoj osnovi.

– Vremenom, repertoar se proširio na valcere, tanga, filmsku muziku kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova – dodao je Janjanin.

Sastav je osnovan u septembru 2018. godine na inicijativu Ljubice Crnobrnje kao potreba troje muzičara da se izraze na jedan drugačiji način i prvobitno su nastupali u postavci koju su činili Ljubica, Ognjen i Zoran. Osnovna ideja bila je izvoditi autorsku muziku insipirisanu folklorom i etno elementima, ali ipak zasnovanu na nešto klasičnijoj, odnosno formalnijoj harmonskoj osnovi. Vremenom, repertoar se proširio na valcere, tanga, filmsku muziku kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova. Samo ime „BarabaR“ došlo je od istoimene autorske kompozicije Ljubice Crnobrnje u kojoj se na zanimljiv način prožimaju narodni melos i ritam sa klasičnom formom. Kvartet koji se sastoji od instrumenata kao što su violina, harmonika, klavir i perkusije ima neograničene mogućnosti izražavanja što ovaj sastav i čini jedinstvenim.

Već krajem 2018. godine „BarabaR“ održava koncert u Banjaluci, a u 2019. godini i seriju koncerata u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Krajem 2019. godine bili su pozvani da rade na projektu ”Note mog života” Ivanke Janjanin. Tada su nastupili kao „BarabaR+“ gdje su im se na sceni pridružili Marin Milutinović (gitara), Predrag Kovačević (bas) i Filip Vukelić (klavir). Nedugo poslije saradnje na pomenutnom projektu Filip Vukelić postaje stalni član sastava i svojim posebnim izražajem daje ovom kvartetu jedan novi dah. Ljeto 2020. godine je trebalo biti iskorišteno za festivale u zemlji i okruženju, ali zbog situacije koja se desila i „BarabaR“ je morao da promijeni svoje planove te se trenutno vrijedno radi na snimanju autorske muzike.