Društvo

UŽAS U ŠKOLI Đak nokautirao drugaricu nasred časa, od udaraca PALA U NESVIJEST

Nakon napada jednog roditelja na učenika i nastavno osoblje OŠ “Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci 29. oktobra, u toj ustanovi zabilježeni su novi incidenti – tuča dva učenika na času, ali je i jedan od njih nekoliko dana prije toga nokautirao vršnjakinju pred nastavnicom.

UŽAS U ŠKOLI Đak nokautirao drugaricu nasred časa, od udaraca PALA U NESVIJEST
Foto: Shutterstock

Posljednji incident odigrao se 5. novembra kada su se dva učenika sedmog razreda potukla na času srpskog jezika. Jedan od vinovnika tog incidenta je još 18. oktobra napao drugaricu iz razreda, isto na času srpskog jezika, i tri puta je pred nastavnicom udario pesnicom u glavu, nakon čega je djevojčica pala u nesvijest.

Uplašena majka djevojčice više ne želi da ćuti o tom slučaju i obratila se Blicu u nadi da će zaustaviti nasilnog učenika protiv kojeg je škola pokrenula disciplinski postupak zbog napada na njenu kćerku, a koji, sudeći po njegovom trenutnom ponašanju, nije uticao na njega.

Na času srpskog jezika nastavnica je razgovarala sa djecom o temama van gradiva i upitala je jednog dječaka: “Gdje pušiš? Na kojim mjestima?” Odgovor je dobila od drugog dječaka koji je rekao: “Nastavnice, (ime djevojčice) dudla k…c!” Moja kćerka je bila šokirana i kada je shvatila da nastavnica ne staje u njenu odbranu, niti ima namjeru da učenika pošalje barem kod direktora, ustala je i prišla tom dječaku u namjeri da ga gurne i pita zašto je vrijeđa. Tada je on ustao i udario nju pesnicom u lice. Moja kćerka je pokušala da se vrati na mjesto, ali ju je taj učenik povukao za majicu i zadao joj još dva udarca pesnicom u glavu nakon kojih je ona uspjela da napravi par koraka i pala je u nesvijest. Nastavnica je na to samo vikala: “Smirite se! Smirite se!” – prepričava nemili događaj majka pretučene djevojčice.

Kaže da je nakon toga intervenisala Hitna pomoć te da je njena kćerka pregledana u ambulanti u Bačkoj Palanci, gdje su joj konstatovane otekline na obrazu i iza lijevog uha.

– Nakon pregleda vratili smo se u školu da damo izjavu i produžili u Novi Sad u Institut za zaštitu djece i omladine po preporuci ljekara naše ambulante kako bi se uradio detaljniji pregled, što je i učinjeno. Na sreću, moja kćerka nije zadobila velike fizičke povrede, ali je taj incident svakako ostavio neke psihičke ožiljke – priča ona.

Ističe da je slučaj prijavila policiji, koja je napravila zapisnik i da su bili na razgovoru u Centru za socijalni rad.

Razredni starješina njene kćerke rekao im je, prepričava majka, da je protiv nasilnog dječaka pokrenut vaspitno-disciplinski postupak zbog, kako je Komisija škole utvrdila, trećeg (najvišeg) stepena nasilja nad drugaricom iz razreda. Rekao joj je i da je protiv njene jćerke pokrenut vaspitno-disciplinski postupak zbog drugog stepena nasilja jer je krenula ka nasilniku u namjeri da se sa njim razračuna.

– Sada moja kćerka treba da ide na neke razgovore gdje će je nadležni iz škole učiti kako treba da se ponaša u slučaju kada se susretne sa neverbalnim nasiljem, a dječak koji ju je napao ponovo je počeo da pravi probleme u školi i da se bije. Moju kćerku neko je gađao papirićima opet na času srpskog jezika, a nastavnica joj je na to rekla: “Ne mogu ja vama svima biti lično obezbjeđenje” – priča revoltirana majka i pita se šta će škola preduzeti.

– U incidentu su učestvovali i dječak i djevojčica i oboje su dobili zaslužene disciplinske mjere. Dječak je sankcionisan u skladu sa počinjenim trećim stepenom nasilja koji je utvrdila komisija škole i sa njim će biti pojačan vaspitni rad, kao i sa djevojčicom. Škola je postupila u skladu sa zakonom i svim protokolima propisanim u tim slučajevima – kratko je rekla direktorka Ralić, ne želeći da komentariše optužbe majke pretučene djevojčice da nastavnica nije zaštitila njenu kćerku tokom časa.