Svijet

UZDRMANA DOMINACIJA Podrška Ujedinjenoj Rusiji nikada nije bila ovako loša

Ruski maratonski izbori su okončani. Vladajuća Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, zadržala je svoju parlamentarnu većinu nakon izbora i brzog obračuna sa kritičarima, ali protivnici tvrde da je u pitanju prevara.

UZDRMANA DOMINACIJA Podrška Ujedinjenoj Rusiji nikada nije bila ovako loša
FOTO: ALEXEI DRUZHININ/EPA

Sa 85 odsto prebrojanih glasova u ponedeljak, Centralna izborna komisija rekla je da je UR osvojila skoro 50 odsto glasova.

Najbliži rival, Komunistička partija, dobila je 20,88 odsto, slijede Liberalno demokratska partija Rusije sa 7,89 i Pravedna Rusija sa 7,54. Sve tri partije obično podržavaju Kremlj po većini ključnih pitanja. Nova partija, zvana Novi ljudi, uspjela je da pređe cenzus i uđe u parlament sa 5,77 odsto podrške, prenosi Blic.

Iako je jasno ko je zvanični pobjednik izbora – rezultat teško da je iznenađenje – ipak nije promaklo da je podrška Ujedinjenoj Rusiji opala nakon prošlih parlamentarnih izbora u zemlji 2016, kad je partija dobila nešto preko 54 odsto glasova.

Godine pogoršanog životnog standarda i optužbe za korupciju koje je iznosio i dalje zatvoreni opozicionar Aleksej Navaljni iscrpile su podršku vladajućoj stranci, a borbu za glasove dodatno joj je otežala taktička kampanja koju su organizovali njegovi saveznici, piše Rojters.

Kritičari Kremlja, koji su tvrdili da je glasanje uveliko namješteno, kažu su da su izbori u svakom slučaju lažni. BBC piše da je još prije nego što je bačen i prvi listić situacija već djelovala daleko od pravednih izbora. Po prvi put od 1993. nije bilo posmatrača iz OEBS-a zbog ograničenja ruskih vlasti.

Na pravednim izborima UR bi prošla daleko gore, imajući u vidu predizborne obračune sa opozicijom – Navaljni i njegove pristalice klasifikovane su kao članovi ekstremističke organizacije, čime im je zabranjeno da se kandiduju na izborima, a na meti su bili i kritički nastrojeni mediji i nevladine organizacije.

Izborne vlasti tvrde da su poništile sve rezultate na biračkim mestima gdje su postojale očigledne nepravilnosti i da je cjelokupno nadmetanje bilo pravično.

Malo je vjerovatno da će rezultati izbora promijeniti politički pejsaž sa Putinom koji je na vlasti od 1999, a i dalje je dominantan uoči sljedećih predsjedničkih izbora 2024.

Snimak državne televizije za proslave izborne pobede u štabu Ujedinjene Rusije pokazuje euforiju u redovima Ujedinjene Rusije, gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, saveznika ruskog predsjednika, kako viče “Putin, Putin, Putin!”, dok gomila maše zastavama i ponavlja za njim.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu