Magazin

Uživajte u hladnim jelima i pastama: Izbjegavajte ove namirnice da nosite na plažu

Brojni su ljudi koji sa sobom nose hranu na plažu, i u tome nema ništa loše.

Uživajte u hladnim jelima i pastama: Izbjegavajte ove namirnice da nosite na plažu
FOTO: SRPSKAINFO
Miločer

Najčešće se u torbi u tom slučaju nađu sendviči, neke hladne obrok salate i slično, ali nutricionistkinja Kirsten Hikman ističe da nisu baš sve namirnice prikladne za obrok pored mora.

Najgora hrana koju možete da ponesete na plažu je ona koja dehidrira. Ako veći dio dana provodite na vrućini, pod suncem, posljednja stvar koju želite su namirnice koje pogoršavaju dehidraciju”, kaže ona, a zatim otkriva koje namirnice su po njenom mišljenju najgore za nošenje na plažu.

Suvomesnati proizvodi

Ove namirnice su poznate po tome što sadrže dosta natrijuma, zbog toga nutricionistkinja savjetuje da ih izbjegavate danima kada provodite dosta vremena na suncu. Umjesto toga, njen prijedlog je sendvič sa povrćem koje hidrira organizam, a možete dodati i malo humusa, kako biste unijeli i nešto proteina.

Pročitajte još

Slane grickalice

Uživanje je pojesti neku grickalicu na plaži, pored vode, ali recimo da čips i slični proizvodi nisu najbolji izbor, opet zbog visokog sadržaja soli. Nutricionistkinja Kirsten kaže da je bolje ponijeti voće ili isječeno svježe povrće, koje možete čak i da umočite u malo humusa.

Nimalo iznenađujuće – pržena hrana ima veoma visok sadržaj soli, što pogoršava dehidraciju. Osim toga, poslije prženog obroka će vam energija znatno pasti, dodaje nutricionistkinja, pa je vrlo vjerovatno da ćete na plaži biti pospani i ne baš sjajno raspoloženi.

Slatki napici

Slično kao i so, hrana i napici koji imaju visok sadržaj šećera takođe imaju dehidrirajući efekat na vaše telo. Kada unesete šećer, tijelo koristi više vode da ga metaboliše, pa ćete češće morati i da mokrite.

Pored toga, ako umjesto vode pijete zaslađene napitke, nivo šećera u krvi će brzo porasti, a zatim brzo i pasti, pa ćete biti iscrpljeni tokom dana. Najbolja opcija su zato voda, ali i nezaslađeni hladni čajevi, prenosi Mondo.

Vrući obroci

Ovdje se ne radi toliko o zdravlju, već prosto, ako na plažu donesete obrok koji je vruć, do trenutka kada ga jedete će vjerovatno biti mlak i ne naročito ukusan. Hladne namirnice duže mogu da stoje i svakako će vam više prijati, pa je prijedlog nutricionistkinje Kirsten da pored mora uživate u hladnim pasta-salatama.

Prihvati notifikacije