Magazin

Možete povećati rizik od dehidracije: Ove namirnice ne bi trebalo da nosite na plažu

Svi na plažu bar ponekad ponesemo hranu. Ali postoje namirnice koje bi trebali da izbjegavamo.

Pasjača u Hrvatskoj
FOTO: NEWS12ONLINE/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Mnogi ljudi koji provode cijli dan na plaži tokom ljetovanja obično ponesu hranu sa sobom, kao što su sendviči ili obrok salate. Međutim, nutricionistkinja Kirsten Hikman ističe da neke namirnice nisu baš pogodne za obrok na plaži.

Prema njenom mišljenju, najgora hrana koju možete ponijeti na plažu je ona koja izaziva dehidraciju, prenosi Novosti magazin.

“Ako provodite veći dio dana na suncu i visokim temperaturama, poslednje što želite su namirnice koje mogu dovesti do dehidracije”, kaže ona, ističući koje su namirnice najmanje pogodne za plažu prema njenom mišljenju.

Pročitajte još

Suhomesnati proizvodi

Ove namirnice su poznate po visokom sadržaju natrijuma, zbog čega nutricionistkinja savetuje da ih izbegavate kada provodite mnogo vremena na suncu. Umjesto toga, ona preporučuje sendvič sa povrćem koje hidrira organizam, uz dodatak malo humusa kako biste unijeli i proteine.

Slane grickalice

Uživanje u grickalicama na plaži je sasvim normalno, ali čips i slični proizvodi nisu najbolji izbor zbog visokog sadržaja soli koji može dovesti do dehidracije. Kirsten predlaže da umijesto toga ponesete voće ili isjeckano sviježe povrće koje možete umočiti u malo humusa.

Pržena hrana

Nije iznenađujuće da pržena hrana ima visok sadržaj soli koji pogoršava dehidraciju. Pored toga, konzumiranje pržene hrane može dovesti do pada.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije