Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEVRIJEME U BiH Voda i dalje PRIJETI, u Krajini PAO SNIJEG (VIDEO, FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Srpskainfo

Neprospavana noć zbog opasnosti od poplava je iza mnogih građana BiH, saniraju se nastale štete, a danas, iako nadležni uvjeravaju da se situacija smiruje i pored neumoljive kiše, strah od najgoreg nije splasnuo.

23.28 – Neočekivani problem

Mještani Donjih Garevaca tvrde da njihovo mjesto plavi rijeka Gomjenica. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potvrdio je da se pojavio neočekivani problem porasta vodostaja rijeke Gomjenice.

22.12 – Raste vodostaj Une u Novom Gradu

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu je u porastu i u 21 čas iznosi 511 centimetara, povrđeno je u lokalnom centru za obavještavanje. Vodostaj je za sedam centimetara veći u odnosu na mjerenja u 18 časova. Od popodnevnih časova u Novom Gradu su postavljene vreće sa pijeskom na kritičnim tačkama na obali rijeke Une i Sane.

20.28 – Kritično stanje u Gomjenici

Mještani Gomjenice su ogorčeni jer ponovo doživljavaju isto što su i u maju 2014. Tvrde da je nasip u Gomjenici probijen. Podigli su stvari i ističu da Sana stalno raste i prilazi njihovim domovima.

20.04 – Višković i Radojičić posjetili Priječane

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, zajedno sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, obišao je danas naselje Priječani koje je tokom prethodne noći bilo intenzivno branjeno od vodene bujice koja je prijetila. Premijer je poručio da HE Bočac poveća ispust vode prema Banjaluci.

19.26 – Una nadolazi

Rijeka Una sve je bliže stambenim objektima u Ulici Ranka Šipke u Kostajnici i poplavila je jedno domaćinstvo, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.

19.01 – Pogled s autoputa

Koliko je nabujao Vrbas može se vidjeti s autoputa “9. januar”, kod Laktaša. Snimak je urađen oko 16 sati.

18.49 – Novi odron kod Čelinca

U mjestu Marjanovići na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac došlo je do novog odrona.

18.39 – Prijedor iz vazduha

Na Fejsbuk stranici “Bosnia Storm Chaser” – Prva bh. zajednica lovaca na oluje” osvanuo je video snimak iz vazduha grada Prijedora koji najbolje pokazuje sve razmjere katastrofe koja je zadesila ovo područuje.

18.20 – U strahu dočekuju noć

Sana je zaplavila nekoliko prvih ulica u prijedorskom naselju Tukovi koje se nalazi uz obalu rijeke. Mještani javljaju da su im veliki problem i površinske vode.

18.12 – Normalizacija saobraćaja

Rijeka Lišnja se povukla sa magistralnog puta Prnjavor-Banjaluka u Ratkovcu, zbog čega je normalizovano odvijanje saobraćaja na toj dionici, rečeno je u opštinskom Štabu za vanredne situacije.

18.08 – Vodopad

Zbog obilnih padavina u protekla dva dana porastao je nivo vode mnogih rijeka u BiH, a kiša je uticala i na vodopad u Jajcu.

18.07 – Snimak iz vazduha

Teslić je jedna od opština u kojima je usljed padavina i poplava, proglašeno vanredno stanje. Preliminarnih rezultata o štetama još nema, dvije komisije su formirane i već su na terenu i sigurno će se u narednih mjesec dana raditi na tome.

Kako izgleda sve iz vazduha, pogledajte ovdje.

Foto: dron.ba/Youtube screenshot

17.31 – Zadovoljavajuće stanje u Vukosavlju

Potoci u Vukosavlju su u koritu, a preventivnim uređenjem Gnioničke rijeke spriječeno je izlivanje vode u naselja Gnionica, Vukosavlje i Jakeš, izjavio je načelnik opštine Brislav Rakić.

17.10 – Ukinuto vanredno stanje

Štab za vanredne situacije grada Banjaluke, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, stavio je van snage odluku o proglašenju vanrednog stanja u šest banjalučkih naselja. Ova odluka je donosena nakon što se tokom dana znatno stabilizovao vodostaj Vrbasa i Vrbanje.

17.03 – Vozači, oprez

Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-15 Prijedor – Sanski Most u mjestu Žeger, kao i na regionalnom putu R-460 Ormanica-Gračanica, u mjestu Donje Srnice, javili su iz BIHAMK-a.

Više detalja možete vidjeti ovdje.

16.56 – Teslićani uskoro dobijaju vodu

Uspostavljanje urednog vodosnabdijevanja u Tesliću trebalo bi da se desi u naredna četiri sata.

Kako javljaju iz teslićkog Vodovoda, do potpune obustave snabdijevanja vodom došlo zbog blokade rada postrojenja za proizvodnju pitke vode.

16.53 – Pliva se izlila u Šipovu

U Šipovu je poplavljeno izletište Ada Sokočnica i Janj. Pliva se izlila iz korita u Barama, nedaleko od Autobuske stanice, prema opštini Jezero.

16.40 – Kozarska Dubica proglasila mjere odbrane

U opštini Kozarska Dubica proglašene su mjere redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Une, prema posljednjem mjerenju, dostigao 380 centimetara.

– Kozarska Dubica spremno dočekuje ovu situaciju i ne očekuju se veći problemi. Sve službe su na terenu, na keju su spremne vreće sa pijeskom da se prolazi zatvore ukoliko za to bude potrebe – izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

16.31 – U Zvorniku bez problema

Gradski štab Civilne zaštite za vanredne situacije Zvornik konstatovao je danas da još nema ozbiljnih problema sa izlivanjem vodotokova na području ovog grada.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da su Sapna i Hoča, odakle prijeti najveća opasnost od poplava, još u koritu i nisu ni blizu tačke izlivanja tamo gdje je najkritičnije.

16.29 – Obustava nastave

Nastava se izvodi u većini osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, a rade i predškolske ustanove, saopštili su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, na osnovu informacija koje su dostavile obrazovne ustanove.

Prilike na terenu u Banjaluci i Laktašima su značajno poboljšane, pa će sutra biti organizovana nastava u svim školama, kao i rad predškolskih ustanova na ovom području. Zbog obilne kiše i izlijevanja rijeka, sutra će biti obustavljena nastava u svim školama na području Čelinca, Teslića, Novog Grada, Kostajnice, Prijedora i Kotor Varoša.

16.20 – Zabijelilo u Krajini

Uslijed velikih padavina izlile su se brojne rijeke i poplavile naseljena mjesta, a u Krajini je danas pao i snijeg.

Foto: Screenshot/YouTube

Snijeg u maju u pojedinim dijelovima BiH nije nešto neobično, ali snimci koji dolaze iz Korčanice kod Bosanskog Petrovca podsjećaju više na mjesec februar, baš kao što to kaže autor ovog snimka.

15.57 – Voda se približava kućama u Gomjenici

Rijeka Sana je zaplavila dijelove Gomjenice, te je u nekim ulicama prekinut saobraćaj. Mještani kažu da se voda sve više približava kućama.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

15.51 – Sava raste, Una stagnira

Hidrološka situacija u Srpskoj je stabilnija u odnosu na prethodni dan i očekuje se dodatna stabilizacija, izjavio je u Banjaluci direktor Republičkog hidrometeorološkog saveza Tomislav Šajić.

– Značajnije količine padavina bile su na sjeverozapadu Republike Srpske što je prouzrokovalo rast vodotokova. Situacija je danas povoljnija i očekujemo u naredna 24.00 časa manje padavina, odnosno količine od 20 do 30 litara po metru kvadratnom što je povoljnije stanje – rekao je novinarima Šajić, nakon sastanaka Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed obilnih padavina.

On je naveo da Sava na području Gradiške, Srpca i Rače blago raste, dok Una stagnira, te da se može očekivati stagniranje ovih vodotokova.

15.36 – Višković: Na nama je da saniramo štete

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da je Srpsku pogodila prirodna nepogoda, ali da se nastojalo djelovati kako bi se izbjegla veća materijalna šteta.

Foto: RTRS/RAS Srbija

– Prirodna nepogoda nas je zadesila, i tako treba da je posmatramo i doživljavamo. Na nama je da saniramo štete, i spriječimo gubitke ljudskih života, a mislim da smo u tome uspijeli – rekao je Višković.

Naglasio je da su sve insitutcije ovaj put reagovale na vrijeme, ali da je, ipak, bilo propusta.

15.13 – Una i Sana i dalje rastu

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu, a u ovoj opštini upravo su počeli puniti pijeskom vreće koje će biti postavljene na kritične tačke.

Prema podacima lokalnog Centra za obavještavanje, u 14 časova vodostaj rijeke Une iznosio je 500 centimetara, što je za 18 više nego jutros.

Vodostaj rijeke Sane iznosi 530 centimetara i za 18 je viši nego jutros.

14.46 – Sastanak Koordinacionog tima Vlade

U Banjaluci je u toku sastanak Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja zbog obilnih padavina.

Sastanak se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

14.32 – Djeca i trudnice najviše ugroženi

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske aktivno prati situaciju u vezi sa poplavama da ne bi došlo do potencijalnog pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika i pojave zaraznih bolesti. Iz ovog instituta je saopšteno da su na tom planu najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije grupe stanovništva – djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi.

14,29 – U Derventi mjere odbrane od poplava

U opštini Derventa proglašene su mjere redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Ukrine, prema posljednjem mjerenju, dostigao 175 centimetara, odlučeno je na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije. Vodostaj Ukrine raste desetak centimetara na sat i može se očekivati dalji rast.

14.28 – Miličević: U Šamcu sve pod kontrolom

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević danas je, nakon obilaska terena, poručio da je za sada stanje na rijekama Bosni i Savi u ovoj lokalnoj zajednici stabilno, da nadležne službe drže sve pod kontrolom, te da nadolazeći vodeni talas koji stiže poslije podne neće biti problematičan.

On je dodao da će u toku dana Štab civilne zaštite Šamac održati sastanak sa predstavnicima opštine Domaljevac-Šamac o zajedničkom djelovanju, da bi spremno dočekali eventuani rast rijeke Save.

14.13 – Blokiran put Prijedor – Sanski Most

Prekinuta je putna komunikacija Prijedor – Sanski Most u mjestu Žeger. Put je potpuno blokiran usljed nadolaska vode.

14.05 – Oružane snage angažovane u Prijedoru

Pripadnici Oružanih snaga BiH angažovani su u Prijedoru na pravljenju nasipa, kako bi se zaštitili putevi do gradskih naselja.

13.46 – Užas kod Žepča, dijete palo u nabujali potok!

U mjestu Begov Han kod Žepča danas u poslijepodnevnim satima maloljetno dijete je palo u nabujali potok, a potraga još uvijek traje. Opštirnije pročitajte OVDJE.

13.39 – Karapetrović: Stanje se smiruje

Načelnik Laktaša Ranko Karapetrović rekao je Srni su nivo Vrbasa i njegovih pritoka u ovoj opštini u blagom opadanju i da se stanje smiruje. Karapetrović je istakao da opštinske službe i dalje budno prate stanje nivoa Vrbasa, te da se ispumpava voda iz podruma poplavljenih stambenih objekata.

– Ozbiljnije sanacione mjere biće preduzete narednih dana – poručio je Karapetrović.

13.32 – Prohodan put Čelinac-Banjaluka

Put koji je zbog obilnih padavina, poplava i odrona bio blokiran od sinoć u Čelincu, trenutno je prohodan.

Kako javlja naš novinar Srpskainfo sa lica mjesta, put za Čelinac je pročišćen i upravo je odobren prolazak vozilima.

13.20 – U kući mulj, na zidovima tragovi vode

U Dervišima u Banjaluci, stanari dvije kuće u Podgoričkoj ulici uz rijeku jutros čiste mulj koji je ostao nakon što im je voda noćas oko 1 sat probila u kuću.

Na zidovima se vide tragovi vode visine do 20 centimetara.

13.06 – Sava raste iz časa u čas

Vodostaj Save kod Gradiške je u naglom porastu, ali grad i obližnja naselja nisu ugroženi, tvrde u Gradskoj upravi.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške rekao je za Srpskainfo da se na području Turjaka i Grbavaca, u Potkozarju izlila rječica Lubina, ali nije ugrožen put u ovim mjestima niti su poplavljeni stambeni objekti. Opširnije pročitajte OVDJE.

13.02 – Teslić i Kotor Varoš bez vode za piće

U Tesliću i Kotor Varošu prekinuto je vodosnabdijevanje, dok je u Banjaluci, Laktašima, Novom Gradu, Čelincu, Prijedoru i Gradišci uredno i za sada nema odstupanja od propisanih parametara ispravnosti vode za piće, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Vodosnabdijevanje u Tesliću je u prekidu zbog porasta nivoa rijeke Usore, a u Kotor Varošu zbog plavljenja izvorišta u Čepačkom Polju.

12.55 – U Ključu poplavljeno desetak kuća

Poplave nisu zaobišle ni Ključ. Na ulazu u grad vidljivi su visoki vodostaji rijeke Sane, koja se izlila u dvorišta kuća.

Podrumi domaćinstava su već bili poplavljeni, a u proteklim satima voda je ušla i u stambeni dio objekata desetak kuća.

12.47 – Poplavljeno više od stotinu domaćinstava

Na sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Čelinac jutros je proglašena vanredna situacija na području ove lokalne zajednice usljed obilnih padavina i neprohodnih pravaca prema Banjaluci i Kotor Varošu.

Više od stotinu domaćinstava je poplavljeno, najviše u slivu rijeke Jošavke, a ništa bolja situacija nije ni na obalnom području Ukrine.

12.38 – U Trebinju sve pod kontrolom

Vodotokovi na području Trebinja su pod kontrolom, situacija je stabilna, a najavljene padavine ne bi trebalo značajnije da ugroze područje grada uz korito rijeke Trebišnjice, zaključak je današnjeg sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka da je grad, uz pomoć Republičke uprave Civilne zaštite, spreman da određeni dio materijalno-tehničkih sredstava i ljudstva stavi na raspolaganje ugroženim opštinama u Srpskoj.

12.36 – “Vode Srpske” u punoj pripravnosti 

Stručne službe “Voda Srpske” u punoj su pripravnosti na cijeloj teritoriji Republike Srpske i preduzimaju sve neophodne mjere odbrane od poplava u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa štabovima civilne zaštite i lokalnih zajednica.

U saopštenju iz “Voda Srpske” navodi se da su odgovorili na sve zahtjeve Civilne zaštite i lokalnih zajednica za obezbjeđenje džakova sa pijeskom i mehanizacije, te kadrovske i tehničke podrške za odbranu od poplava, te da su u stalnoj su komunikaciji sa ostalim nadležnim institucijama Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

12.30 – Hrabri radnici uskočili u rijeku

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi je povećan, a građani strahuju da bi riječni nanosi mogli prouzrokovati veću katastrofu na mostovima.

Gradske službe su angažovane da očiste nanose granja nakupljenog na šipu drvenog mosta na Uni, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje. Tako su, dok Una nosi sve pred sobom, hrabri radnici uskočili u rijeku kako bi spriječili još veću katastrofu.

12.26 – U Trnu se voda povlači

U Ulici 23. april, u Trnu kod Laktaša, gdje je sinoć bila kritična situacija, voda se polako povlači. Mještani i dalje u strahu gledaju u poplavljeni mostić na potoku Stupčevica koji je nedavno izgrađen, a sada je potpuno pod vodom.

12.23 – Miličević: Sve se desilo u sat vremena

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, rekao je kako su cijelu noć dežurne službe na terenu, te da je za ovu opštinu proglašeno vanredno stanje zbog poplava.

– Obustavljena je i nastava do daljnjeg. Opština Teslić je velika i najveći broj đaka putuje do škola pa je zbog njih i obustavljena. Bitno je u ovom momentu spomenuti da je stanje bolje.  Sinoć se desilo sve u sat vremena – strahovit porast vodostaja i strahovit pad, nakon čega je voda otišla u pravcu Doboja – istakao je načelnik opštine Teslić.

11.56 – Snijeg u Istočnom Drvaru i Šipovu

Dok se stanovnici većeg dijela Republike Srpske bore sa poplavama, snijeg je jutros zabijelio na području opštine Istočni Drvar i u Šipovu.

Foto: Srna

Snijeg je napadao nekoliko centimetara.

11.54 – U Semberiji za sada nema opasnosti

Za sada nema veće opasnosti od izlivanja velikih rijeka iz korita u Semberiji, iako je vodostaj Save u porastu, a Drine stagnira.

Na vodomjernoj stanici u Jameni jutros je zabilježen vodostaj Save od  709 centimetara, a na vodomjernoj ljestvici Radalj rijeke Drine iznosio je 192 centimetra.

11.51 – Povlači se voda u Krupi na Uni

U opštini Krupa na Uni voda se povlači sa poplavljenih područja i situacija je povoljnija nego prethodnog dana, rekao je Srni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Rade Milešević. Prema njegovim riječima, voda se povukla i iz dijela mjesne zajednice Hašani, gdje je juče bilo evakuisano jedno domaćinstvo.

– I dalje je presječena putna komunikacija Hašani-Kozin – rekao je Milešević.

11.49 – Raste Una kod Novog Grada

Nivo rijeke Une kod Novog Grada prešao je kotu redovne odbrane od poplava za 34 centimetra i ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Prema izvještaju Zavoda, nivo Une kod Novog Grada u 9 časova iznosio je 484 centimetra.

Vodostaj Sane u Prijedoru u 9 časova iznosio je 475 centimetara, za 15 centimetara je prešao kotu vanredne odbrane od poplava i nastavlja da raste.

11.33 – Mještani Trna u strahu od jezera

Kod jezera u Trnu mještani su, takođe, na nogama i bez mira. Jezero se već prelilo i približilo se putu.

Kako javlja reporter Srpskainfo, podzemne vode su poplavile okolne njive.

11.19 – Izlile se Lišnja i Ukrina

Na području opštine Prnjavor usljed obilnih i neprestanih padavina iz korita su se izlile rijeke Lišnja i Ukrina, otežan je saobraćaj na pravcu Prnjavor-Banjaluka, a voda je ušla i u nekoliko domaćinstava.

Kako kažu mještani, najkritičnije je u naselju Ratkovac, na samom ulazu u Prnjavor, kao i u Banjalučkoj ulici koja se nalazi nedaleko od tog mjesta.

11.15 – Odgođena sjednica Skupštine grada

Sjednica Skupštine grada Banjaluka otkazana je zbog vanredne situacije na teritoriji 6 mjesnih zajednica grada Banjaluke, a koja je proglašena usljed obilnih padavina, poručio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić.

11.05 – Nabujali Vrbas ne da mira nikome

Ne mjestu gdje se sinoć izlio Vrbas kod Termana u banjalučkom naselju Lazarevo mještani jutros dolaze i sa zebnjom gledaju u rijeku i provjeravaju vodostaj.

Voda se povukla sa mjesta gdje je u toku noći poplavila ulicu i vratila se u korito, ali nabujali Vrbas ne daje mira nikom.

11.01 – U Srpcu zaplavljeno 40 domaćinstava

Vrbas se izlio u Srpcu i zaplavio oko 40 domaćinstava u Starom Martincu, Razboju, Liliću i Kukuljama dok je u jednu kuću u Starom Martincu ušla voda. Poplavljeno je i više poljoprivrednih površina.

10.53 – Snažno nevrijeme u Mostaru

Jaki udari bure jutros oko 6 sati u Mostaru su lomili stabla, zaustavljali automobile u saobraćaju te pričinili znatnu materijalnu štetu.

Foto: PVJ Mostar/RAS Srbija

10.50 – Patke iz Bihaća hit na društvenim mrežama

Dok se građani bore sa poplavama, patke su odlučile da prošetaju centrom Bihaća.

Patka i maleni pačići koji prelaze ulicu na “zebri” u Bihaću postali su hit na društvenim mrežama.

10.45 – Proglašeno stanje prirodne nesreće

U Banovićima je zbog poplava proglašeno stanje prirodne nesreće.

Sve raspoloživo ljudstvo i mašine su na terenu i rade na uspostavljanju ponovne putne komunikacije na regionalnom putu Banovići – Zavidovići. Zbog veće količine vode na kolovozu, na ovoj dionici puta obustavljen je saobraćaj.

10.43 – Pošte Srpske: Kasne pošiljke

Usljed velike količine padavina tokom jučerašnjeg dana, saobraćanje linija Opšteg reda i reda prevoza poštanskih pošiljaka na pojedinim putnim pravcima odvijalo se usporeno i otežano, ali su sve linije pristigle po predviđenom toku saobraćanja, čime se u potpunosti obavio prenos poštanskih pošiljaka, saopšteno je iz Pošta Srpske.

10.41 – I poplava i požar

U Kotor Varošu u tvornici “Monouso”, u koju je ušla voda, danas je izbio  i požar.

Foto: Screenshot Facebook

Vatrogasci su na terenu.

10.39 – Odron na prevoju Borja

Magistralni put Kotor Varoš – Teslić ponovo je prekinut jer je došlo do novih odrona zemlje.

10.36 – Japra opada, Sana raste

Na području opštine Oštra Luka izlila se rijeka Japra i zaplavila nekoliko domaćinstava, a obustavljen je saobraćaj na dionici regionalnog puta između Budimlić Japre i Sanskog Mosta, rekao je Srni načelnik ove opštine Dragan Stanar. – Voda nije ušla u stambene, ali jeste u pomoćne objekte, a i velike površine usjeva su poplavljene – rekao je Stanar.

Prema njegovim riječima, nivo Japre trenutno je u opadanju, a Sane raste, mada ne tako intenzivno kao juče.

10.33 – Vodostaj Une, Save i Bosne ispod kote redovne odbrane

Vodostaj Une i Save u Kozarskoj Dubici i dalje je ispod kote redovne mjere odbrane od poplava u ovoj opštini, potrđeno je iz Odsjeka Civilne zaštite.

Vodostaj Une iznosi 343 centimetra i raste pet centimetara na sat, dok vodostaj Save iznosi 664 centimetra.

– Problem predstavljaju sve bujične vode, a najviše poljoprivrednog zemljišta zaplavila je rječica Moštanica – rekao je šef Odsjeka Civilne zaštite u Kozarskoj Dubici Đuro Trubarac.

Vodostaj Bosne u Modriči jutros je iznosio 200 centimetara i niži je za 100 centimetara od kote redovne odbrane od poplava.

10.21 – Za dva dana 137 litara po metru kvadratnom

Obilne padavine u protekla dva dana na području Bihaća rezultirale su izlijevanjem kanala za oborinske vode i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Vrsta, Klokot, Gata i Vedro Polje.

Foto: Klix/RAS Srbija

Prema podacima metorološke stanice Bihać u protekla 24 sata izmjerene su padavine od 53 litre po metru kvadratnom, što ukupno od nedjelje 12. maja iznosi 137 litara po metru kvadratnom.

10.12 – Zaplavljeno 50 domaćinstava

U poplavnom dijelu rijeke Vrbanje zaplavljeno je 50 domaćinstava, najviše u mjesnoj zajednici Vrbanjci i naseljima Čitluk, Novo Selo i Šibovi, a evakuisano je i 15 osoba.

Ekipe Crvenog krsta trenutno dostavljaju prehrambene pakete i vodu za piće najugroženijim domaćinstvima Čitluku i Vrbanjcima.

10.08 – Podzemne vode

Zbog podzemnih voda rijeke Široke, voda u pojedinim domaćinstvima u banjalučkom naselju Lazarevo ušla je u podrume kuća.

10.01 – Najveće padavine iza nas

Najveći talas padavina je iza nas, a već od vikenda stiže ljepše i stabilnije vrijeme. Najveće padavine zabilježene su tokom jučerašnjeg dana i u jutarnjim satima.

09.56 – Prekid puta prema Doboju 

Zbog ogromnih poplava u Tesliću je proglašena vanredna situacija.

Načelnik opštine Milan Milićević rekao je da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

09.53 – U Trnu poplavljena tri objekta

U Laktaškom naselju Trn poplavljena su tri stambena objekta, nakon što se izlio kanal koji se uliva u rječicu Bukovicu. Proglašena je vanredna situacija na čitavom toku rijeke Vrbas kroz opštinu Laktaši, te da se budno prati stanje kada je riječ o opasnostima od poplava. Opširnije pročitajte OVDJE.

09.44 – Vanredno stanje proglašeno i u Prijedoru

U Pijedoru je upravo proglašeno vanredno stanje.

09.41. – Vatrogasci u borbi sa vodom

Cazinski vatrogasci imali su više intervencija zbog poplava na području grada. Intervenisali su u Slatini, Mutniku, Ćoralićima, kao i u JU “Gimnazija”, gdje je i dalje poplavljen parking prostor.

Veća plavljenja nastoje se spriječiti postavljanjem vreća pijeska, a na terenu u Slatini korišten je i skip JKP Vodovod i Čistoća.

09.32 – Besana noć za Sanski Most

Noć iza nas bila je besana za cijeli Sanski Most zbog ozbiljne opasnosti i najava FUCZ-a i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi se mogla ponoviti kataklizmična 2014. godina kada je riječ o poplavama.

Mnogi građani na desnoj obali grada su juče potpuno iselili donje spratove kuća strahujući od vodene stihije, jer su sjećanja na 2014. još uvijek svježa i bolna za stotine domaćinstava. Takođe je sklonjena i stoka na sigurno. Opširnije pročitajte OVDJE.

09.18 – Vanredno stanje u šest banjalučkih naselja

U Banjaluci je i dalje na snazi vanredno stanje u šest mjesnih zajednica: Lazarevo 1, Vrbanja, Ada, Česma Priječani i Zalužanima, procjenjujući dalje padavine.

Prema zvaničnim podacima, zabilježeno je preko 100 litara padavina po metru kvadratnom, što je kako kažu nadležni “nesumnjivo moralo izazvati porast bujičnih vodotokova”.

Gradonačelnik Igor Radojičić u jutrošnjem obraćanju je rekao da je evdientirana šteta u čak 21 mjesnoj zajednici, gdje se voda izlila u dvorišta, pomoćne objekte, te pojedina domaćinstva.

09.04 – U Novom Gradu se izlila Japra

Naselje Suhača u Novom Gradu gotovo je u potpunosti poplavilo uslijed izlijevanja rijeke Japre zbog obilnih kiša u BiH.

08.58 – Čelinac

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković kaže da je jutros situacija u centru opštine stabilizovana.

08.48 – Blokada puta Banjaluka – Prijedor

Put Banjaluka – Prijedor, u naselju Tunjice, blokiran je od jutros, kada se pokrenulo klizište.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

08.25 – Radojičić: Stanje se smiruje

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je jutros gostujući na RTRS da se stanje u Banjaluci smiruje.

08.13 – Premještanje stvari

Iza mještana banjalučkog naselja Česma je neprospavana noć.

Foto: Vesna Popović/RAS Srbija

Stanovnici donjih djelova naselja su noć proveli podižući stvari na više spratove kuća, a mještani su svoja vozila parkirali u više djelove naselja.

08.05 – Vodostaj Bosne u Doboju opada

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 6 sati iznosio je 413 centimetara i opada, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS.

08.02 – Kotor Varoš bez vode

Stanovnici Kotor Varoša, koji se snabdijevaju iz gradskog vodovoda, od jutros su bez vode. Riječ je o hiljadama korisnika, koji su bez vode ostali nakon što je ispražnjen rezervoar u naselju Kotorište.

07.53 – Una

Rijeka Una se u dijelu Mrakodola, Grdanovca i Petrinje te u Kostajnici izlila iz korita i poplavila dio poljoprivrednih parcela, a u ulici Ranka Šipke je došla u neposrednu bliznu stambenih objekata.

07.45 – Blokade

Više putnih pravaca je blokirano zbog poplava i odrona.

07.40 – Otkazana nastava

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tokom noćnih sati. U dijelovima Doboja naređena je evakuacija, u dijelovima Banjaluke proglašeno je vanredno stanje, a u nekim mjestima je otkazana školska nastava.

07.30 – Prijedor

Prijedorčani se spremaju za najgore. Vodostaj Sane noćas je prešao kritičnu tačku još 10-tak centimetara je ostalo do izlijevanja Sane u mjestu Tukovi.

07.20 – Laktaši

U Laktašima je i dalje kritična situacija sa izlivanjem rijeke Vrbas. Vodostaj se ne povećava, ali se i ne smanjuje. Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović kaže za da se svi bore, ali da se plaše porasta vodostaja.

07.14 – Vodostaji

Nivo vodostaja rijeka u Republici Srpskoj mijenja se iz časa u čas. Preciznije informacije možete pratiti na OVOM LINKU.

07.10 – Dobrodošli u Srpskainfo blog uživo

Republika Srpska i Federacija BiH strahuju od poplava, a sve informacije o stanju na terenu možete pratiti u Srpskainfo blogu uživo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO