Politika

BURNA IZBORNA NOĆ I Trivićeva i Dodik proglasili pobjedu (FOTO, VIDEO)

U Bosni i Hercegovini su u nedjelju održani opšti izbori, a sve detalje oko rezultata ste, zahvaljujući našim novinarima na terenu, blagovremeno mogli da saznate na blogu portala Srpskainfo.

BURNA IZBORNA NOĆ I Trivićeva i Dodik proglasili pobjedu (FOTO, VIDEO)
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tokom ove izborne noći prenijeli smo kakvo je stanje u izbornim štabovima, pri čemu smo iz minuta u minut objavljivali pristigle rezultate.

02.45 – Nakon što je Dodik proglasio pobjedu, u izbornom štabu SNSD je nastavljeno slavlje, a okupljene zabavlja Aca Lukas.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

02.32 – Lider SNSD, Milorad Dodik, proglasio je pobjedu u trci za predsjednika Republike Srpske.

02.20 – Veselo i u izbornom štabu SNSD. Milorad Dodik je otpjevao nekoliko pjesama, među kojima su “Svaka bi fukara da ubije vuka”, “Ne može nam niko ništa”, ali i “Tamo daleko”.

02.07 – Prema najnovijim podacima iz SNSD, za Milorada Dodika su glasala 265.672 birača (52,8 odsto), a za Jelenu Trivić 237.791 građanin (47,2 odsto).

01.11 – Potpredsjednica SNSD, Željka Cvijanović, poručila je da je zahvalna građanima Srpske koji su joj ukazali povjerenje da pobijedi u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Ubijeđeni smo i u pobjedu Dodika za predsjednika Republike Srpske. Kada budu konačni podaci, izaći ćemo s njima – istakla je ona.

01.00 – Milorad Dodik je izjavio da ima prednost u odnosu na Jelenu Trivić od oko 26.000 glasova, što je, po njemu, nedostižno. Međutim, istakao je da želi da sačeka konačne rezultate, ali i da bi za oko sat vremena SNSD mogao da izađe sa svojim podacima, prema kojima bi njegova prednost mogla da naraste na 40.000 glasova.

U Banjaluci sam izgubio, ali sam u Republici Srpskoj pobijedio – odgovorio je Dodik na novinarsko pitanje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

00.45 – Funkcioneri PDP krenuli su kroz centar Banjaluke na Trg Krajine. Uz pjesmu i aplauze prošli su Gospodskom ulicom skandirajući Jelenino ime.

00.40 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, poručio je da su Jelena Trivić i Branislav Borenović nakon proglašenja pobjede izgubili kredibilitet za obavljanje bilo kakve funkcije u Republici Srpskoj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

00.29 – Slavlje PDP je nastavljeno na ulici pred stranačkim štabom. Čuje se muzika sa zvučnika, a priređena je i bakljada nakon što je Jelena Trivić objavila pobjedu.

00.22 – U SNSD tvrde da Milorad Dodik trenutno vodi za 26.000 glasova u odnosu na Jelenu Trivić. Iz štaba SNSD se ori pjesma “Ne može nam niko ništa”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

00.19 – Jelena Trivić je proglasila pobjedu u trci za predsjednika Srpske.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

00.14 – U prostorije SNSD su došli lider stranke, Milorad Dodik, i potpredsjednica SNSD Željka Cvijanović. Uskoro se očekuje njihovo obraćanje.

00.06 – U izborni štab PDP u Banjaluci upravo je stigao gradonačelnik Draško Stanivuković. Nije se obratio medijima, već je odmah ušao u prostorije.

00.04 – Dok čekaju da pred medije izađe Jelena Trivić, koja po podacima PDP ima prednost od oko 11.000 glasova, pred izborni štab ove partije iznesen je veliki zvučnik sa kojeg se čuje “O, Jelo”, kao i pjesme “Lijte kiše”, “Ova noć ima čudnu moć”…

00.03 – Kandidat DNS za predsjednika RS, Radislav Jovičić, čestitao je građanima na demokratskim izborima, a izborne štabove SNSD i PDP pozvao da dostojanstveno sačekaju zvanične rezultate.

00.02 – Kandidat za predsjednika Republike Srpske Ivan Begić oglasio se na Tviteru sa kratkom, ali jasnom porukom: Potpredsjednik Republike Srpske.

00.00 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, upitao je zbog čega iz PDP izlaze sa dijametralno suprotnim informacijama i proglašavaju pobjedu.

– Očito žele da izazovu nemire i nerede u Srpskoj. Zna se ko su pobjednici – tvrdi Kovačević.

23.59 – Kandidatkinja HDZ za člana Predsjedništva BiH, Borjana Krišto, nakon izbornog poraza od Željka Komšića zahvalila se hrvatskom narodu u BiH i HNS-u, što je pokazao svoju odgovornost, te “proglasila pobjedu kao jedina kandidatkinja”.

23.52 – Na osnovnu 72,3 odsto za predsjednika RS Jelena Trivić ima 51,2 odsto glasova, a Milorad Dodik oko 48 odsto. Prema riječima predsjednika PDP, Branislava Borenovića, Jelena Trivić je predsjednik Republike Srpske.

23.40 – Predsjednik SDS, Mirko Šarović, nije direktno odgovorio na pitanje novinara Srpskainfo hoće li podnijeti ostavku nakon poraza na izborima.

23.38 – Kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, proglasio je u izbornom štabu SDP pobjedu u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

23.29 – Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, izjavio je da je, prema njihovim podacima, jedino iznenađenje Nebojša Vukanović i njegov plasman na ovim izborima.

FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

23.23 – Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je priznao poraz od Denisa Bećirovića u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

23.15 – Ispred prostorija PDP u Banjaluci odjekuje pjesma “Pada vlada“.

23.11 – Mirko Šarović priznao poraz od Željke Cvijanović u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

23.06 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, poručio je da PDP ne odustaje da obmanjuje građane proglašavajući pobjedu Jelene Trivić.

23.01Igor Crnadak, potpredsjednik PDP, rekao je da se nastavlja trend i da na oko 40 odsto prebrojanih glasova razlika između Jelene Trivić i Milorada Dodika je oko 13.000, 14.000 glasova.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

22.59 – Predsjednik SDP, Nermin Nikšić, proglasio je pobjedu kandidata zajedničke opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića.

22.49 – U SNSD se još čeka dolazak Milorada Dodika i Željke Cvijanović, a u prostorijama stranke nalaze se brojni kandidati, funkcioneri i drugi članovi stranke. Kako pristižu rezultati sa obrađenih biračkih mjesta iz prostorije u kojoj sjede kandidati i funkcioneri SNSD s vremena na vrijeme se čuje gromoglasan aplauz.

22.47 – Kako stvari stoje, poprilično je jasno ne samo ko će biti u Predsjedništvu BiH, nego kako će izgledati i vlast, bar sudeći prema strukturi izabranih u parlamente, rekao je u prvoj večerašnjoj izjavi Željko Komšić, predsjednik DF i, prema svemu sudeći, novi/stari član Predsjedništva BiH.

22.46 – Pred prostorije u banjalučkom naselju Borik, gdje je izborni štab PDP, sve češće se zaustavljaju automobili, a vozači kroz otvorene prozore pitaju “Pobjeđujemo li”. Okupljeni ispred u glas odgovaraju “Pobjeda je naša. Jelena!” Za koji minut sa novim informacijama izađi će Igor Crnadak.

22.45 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, zahvalio se opoziciji koja je počela da “iznosi istinu”, konkretno Milanu Radoviću iz SDS, koji je priznao da Željka Cvijanović ima prednost u odnosu na Mirka Šarovića.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

22.42Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, izjavio je da je ova stranka obradila 36,76 odsto glasova ili 237.000 za srpskog člana Predsjedništva BiH. Navodi da Željka Cvijanović ima 136.772, a Mirko Šarović 95.374 glasova.

22.38 – Predsjednik HDZ, Andrej Plenković, čestitao je Draganu Čoviću na izbornim rezultatima.

22.35 – U štabu PDP su počeli da puštaju muziku, a na repertoaru su, bar za sada, rodoljubive pjesme. Iz prostorija u kojima se rukovodstvo partije, sve češće se čuju aplauzi i smijeh, vjerovatno kako pristižu podaci sa birališta.

22.32 – Potpredsjednik SDA, Safet Softić, izjavio je da je za trenutno vođstvo Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda zaslužno udruživanje opozicije, koje je okupilo 11 političkih partija.

22.27 – Prednost Bećirovića nad Izetbegovićem u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH raste sve više. Bećirović se Fejsbuk postom zahvalio biračima.

22.21Željko Komšić (DF) ubjedljivo vodi u odnosu na Borjanu Krišto (HDZ BiH) u trci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda. U stranačkom štabu su oduševljeni.

22.15 – U Maglaju je čovjek motornom testerom primoravao glasače da glasaju za određenu stranku. U pitanju je D.E, rođen 1994. godine, koji je uhapšen.

22.08 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, osvrnuo se na posljednje obraćanje predsjednika PDP, Branislava Borenovića, koji je rekao da Jelena Trivić vodi u odnosu na Milorada Dodika, te ga pozvao da “ne obmanjuje građane”.

22.03 – Predsjednik DNS, Nenad Nešić, čestitao je izbornu pobjedu Željki Cvijanović, kao novom srpskom članu Predsjedništva BiH.

FOTO: BORIS KNEŽEVIĆ/RINGIER
FOTO: BORIS KNEŽEVIĆ/RINGIER

22.00 – Izbornim štabom PDP odjekuje pjesma “O Jeleno, Jelo”.

21.52 – Predsjednik PDP, Branislav Borenović, rekao je da Jelena Trivić vodi u odnosu na Milorada Dodika na osnovu 30 odsto prebrojanih glasova.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

21.50 – Predsjednik Centralne izborne komisije BiH, Suad Arnautović, izjavio je, povodom nametnute odluke Kristijana Šmita o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, da članove CIK čeka puno posla, jer je broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji se biraju iz kantonalnih skupština povećan na 80.

21.48 – Brojne novinarske ekipe bukvalno su okupirale izborni štab SNSD, a osim medija iz BiH i Srbije, u prostorijama ove stranke nalaze se i strane novinarske ekipe.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

21.44 – Prema prvim rezultatima, u trci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u vođstvu je Željko Komšić u odnosu na Borjanu Krišto.

21.41 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, izjavio je da su veoma blizu tome da proglase pobjedu Željke Cvijanović, koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

21.32 – Predsjednik Ujedinjene Srpske i nosilac liste u izbornoj jedinici 3 ispred US za NSRS, Nenad Stevandić, rekao je da, po trendovima koje oni prate i “koje im slaže računar”, Željka Cvijanović ima sigurnu pobjedu.

FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

Stevandić je nakon pres konferencije najavio veliki roštilj za sve novinare, jer su, kako on kaže, novinari najveći stub društva.

21.31 – Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, u javljanju uživo u program TV Nova BiH, na pitanje kakva je atmosfera u štabu i da li su članovi namrgođeni, rekao je: “Ne znam zašto bi bila namrgođeni na 10 odsto obrađenih glasova”.

21.26 – Pred štab PDP stigao je i Mladen Ivanić, koji se srdačno pozdravio s novinarima, a na silno fotografisanje kroz smijeh je rekao: “Nemojte mene, nisam ja kandidat”.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

21.24 – Počelo je okupljanje kandidata i simpatizera Ujedinjene Srpske u njihovom štabu.

FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

21.23 – Predsjednik NDP, Dragan Čavić, izjavio je da je prednost Željke Cvijanović nedostižna, prema podacima njihovih posmatrača i na reprezentativnom uzorku.

21.22 – Na opštim izborima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH izlaznost iznosi 50 odsto ili 1.644.044 od ukupnog broja birača, saopštio je CIK na konferenciji za novinare.

21.18 – Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS i predsjednik Gradskog odbora Banjaluka, izjavio je da u Banjaluci Mirko Šarović ima pozitivnije trendove, te izdvojio, između ostalih, rezultat iz jedne učionice!?

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

21.14 – Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je da je siguran u pobjedu Milorada Dodika za predsjednika Srpske i Željke Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH.

21.10 – U Banjaluci je na današnjim izborima glasalo 58,42 odsto birača, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka, Dubravko Malinić.

21.08 – Ambasada SAD pozdravila je današnju odluku Kristijana Šmita da nametne amandmane na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH.

21.07 – Na najvećem biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Banovići selo” u istoimenom naselju u federalnoj opštini Banovići obustavljen je proces prebrojavanja glasačkih listića zbog nestanka struje.

21.05 – Miloirad Dodik, kandidat za predsjednika Srpske, objavio je novi tvit, u kojem kaže da ima prednost u odnosu na Jelenu Trivić od 6.000 glasova.

https://twitter.com/MiloradDodik/status/1576648013342048256

20.58 – Zamjenik predsjednika PDP, Nenad Vuković, rekao je kako svi trendovi govore da Jelena Trivić vodi u Banjaluci, Bijeljini, Hercegovini, ali i u nekoliko opština u Posavini.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

20.57 – Generalni sekretar DNS, Dragutin Rodić, izjavio je da je još rano i spekulativno proglašavati bilo čiju pobjedu, kao što su to već počele da rade pojedine stranke.

FOTO: BORIS KNEŽEVIĆ/RINGIER
FOTO: BORIS KNEŽEVIĆ/RINGIER

20.52 – Nova konferencija za medije šefa Glavnog izbornog štaba SDS, Rade Savića, očekuje se oko 22.15. Savić bi trebalo da iznese prve konkretne rezultate za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojima SDS raspolaže.

20.53 – U Federaciji BiH kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović prešao je u vođstvo u odnosu na kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Bećirović ima 48.629, a Izetbegović 44.759 glasova.

20.46 – U Gradiški je na današnje izbore izašlo 47 odsto od upisanih 55.197 birača.

20.37 – U PDP su pripremili zakusku za novinare nakon prvog presa, a tu je i pun frižider s pićem, kojim ekipe mogu slobodno da se služe. Neke kolege su komentarisale da im je ovo prvi obrok danas.

20.35 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, poručio je da ova stranka ima trend koji ide u korist kandidata Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

20.26 – Portparol Ujedinjene Srpske, Goran Filipović, rekao je da su u stranci sigurni da će ostvariti istorijski rezultat od svog postojanja. Poslije 21 sat očekuju prve rezultate koje će predstaviti javnosti.

FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

20.19 – Igor Crnadak, potpredsjednik PDP, ocijenio je da počinje vrlo dugačka i uzbudljiva noć.

– Mislim da je pred nama istorijska noć, sudeći po informacija koje smo dobili do sada – naveo je on.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

20.19 – Portparol SNSD Radovan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da je Republike Srpska ponovo pokazala demokratski kapacitet.

– Naš stav znate o Šmitu, on nije visoki predstavnik i nema pravo nametati bilo šta, niti da se miješa u život BiH. Nijedan visoki predstavnik na osnovu Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10 nema prava da bilo šta nameće – rekao je on.

20.17 – Visoki predstavnik kojeg ne priznaju u Republici Srpskoj, Kristijan Šmit, večeras je nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

20.16Milorad Dodik, kandidat za predsjednika Srpske, objavio je prvi tvit o rezultatima.

20.14 – U Izbornom štabu SNSD pobrinuli su se da brojne novinarske ekipe, koje izvještavaju iz prostorija ove stranke, ne ostanu gladne. Domaćini su tako pred novinare donijeli pečenje, raznu mezu i salate, ali i kolače.

20.07Rado Savić, šef Glavnog izbornog štaba SDS, u prvoj postizbornoj konferenciji za medije SDS govorio je o izlaznosti birača i o tome kako je protekao izborni dan.

– Nadam se da ćemo uskoro izaći sa prvim rezultatima izbora za člana Predsjedništva BiH, gdje očekujemo pobjedu – poručio je Savić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

20.03 – U štab Ujedinjene Srpske stigao je i potpredsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik u NSRS Milan Petković, koji kaže da, prema preliminarnim rezultatima, za srpskog člana Predsjedništva BiH Republike Srpske vodi Željka Cvijanović, koja je, prema njegovim podacima, pobijedila u svim mjestima. Dodaje da je zadovoljan izlaznošću na ovogodišnjim izborima. Za sada, još nije poznato kada u štab ove stranke dolazi i njen predsjednik Nenad Stevandić.

FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

20.00 – U izbornom štabu DNS još je prilično mirno, a trenutno se prikupljaju rezultati iz izbornih jedinica. Novinarske ekipe počele su da pristižu, a prema nezvaničnim informacijama, lider DNS Nenad Nešić trebalo bi da se javnosti obrati prvi put u 22 sata.

19.59 – Biračko mjesto u Ambasadi BiH u Srbiji zatvoreno je u 19 časova, a na biralište je izašlo 44,5 odsto prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva na izborima u BiH, rekao je predsjednik Biračkog odbora Oliver Mićić.

19.52 – Izborni dan u BiH protekao je uspješno, rekao je član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić.

19.49 – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kojeg RS ne priznaje, Kristijan Šmit nametnuće večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

19.46 – Biračko mjesto u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu još nije zatvoreno, a nakon konsultacija sa Centralnom izbornom komisijom BiH odlučeno je da izborni proces bude nastavljen, izjavila je Srni generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.

19.45 – Prva konferencija za medije u izbornom štabu SDS u Banjaluci očekuje se oko 20 sati. Prema nezvaničnim informacijama, dolazak lidera stranke i kandidata za člana Predsjedništva BiH, Mirka Šarovića, u štab očekuje se sat kasnije. Inače, u štabu SDS takođe su brojne novinarske ekipe, ali se domaćini ne mogu pohvaliti dobrim uslovima za rad medija. Nema stolova, dovoljno stolica za sjedenje, kao ni električnih priključaka za opremu.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

19.42 – Brojne novinarske ekipe iz BiH i Srbije okupile su se i u izbornom štabu SNSD, a u prostorije ove stranke počeli su da pristižu i pojedini funkcioneri. Prve informacije o izborima u SNSD su najavili u 20.30, ali još nije poznato kada će u štab doći lider stranke, Milorad Dodik, i potpredsjednica Željka Cvijanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

19.28 – Portparol SNSD Radovan Kovačević rekao je na prvoj konferenciji za novinare da je Republika Srpska ponovo pokazala demokratski kapacitet, te da su predstavnici opozicionih stranaka cijeli dan, kako je rekao, imali plan da izazovu incidente u Republici Srpskoj.

19.25 – U štabu Ujedinjene Srpske je zasad mirno. Novinarske ekipe pristižu, a prva pres konferencija iz ovog štaba najavljena je između 21.20 i 21.40.

FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

19.20 – U štabu PDP već su se okupile brojne novinarske ekipe koje se javljaju uživo u informativne emisije svojih TV kuća. Među ekipama je i jedna pristigla iz Srbije. U 20.10 očekujemo prve informacije o izborima, a dolazak funkcionera ove partije oko 21 sat.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

19.00 – Zatvorena je većina biračkih mjesta u BiH.

Pročitajte još

U prvom blogu, koji je ažuriran do 19 sati, mogli ste da pročitate kako je teklo glasanje po gradovima i opštinama, kao i ostale zanimljivosti.

Prihvati notifikacije