Politika

(VIDEO, FOTO) Izbori u Srbiji: Nestorović neće praviti koalicione sporazume u Beogradu

U Srbiji su održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, uključujući i grad Beograd. Građani su birali poslanike u Skupštini Srbije, parlamentu AP Vojvodine i odbornike u 65 gradova i opština.

izborni štabovi u Srbiji
FOTO: O. BUNIĆ, M. MITROVIĆ, M. ILIĆ, S. KRSTIĆ/RINGIER KOMBO

Izbori 2023. održani su nešto više od godinu i po dana od prethodnih parlamentarnih, gradskih i predsjedničkih izbora. Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK), konačan broj birača sa pravom glasa na parlamentarnim izborima je 6.500.666.

U blogu na portalu Srpskainfo pratili ste kako je protekao izborni dan, a potom i kakvi su bili prvi rezultati izbora na svim nivoima.

23.52 – CeSID objavio projekciju raspodjele mandata za Narodnu skupštinu na osnovu 88,4% obrađenog uzorka.

Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je 46,2 odsto glasova, a “Srbija protiv nasilja” 23,7 odsto.

23.45 – Iz štaba koalicije “Srbija protiv nasilja” nakon objavljenih preliminarnih rezultata glasanja obratio se Miroslav – Miki Aleksić.

Miroslav Miki Aleksić
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

– Prisustvovali smo danas neviđenom izbornom nasilju tokom cijelog dana, a danas smo vidjeli i nešto što nikada nije bila praksa. Vidjeli smo da su dovoženi ljudi u Beograd, koji ne žive ovdje, da glasaju kao da su Beograđani. Sabirni centar je bio Arena i to što se dogodilo je neprihvatljivo, takvi rezultati su neprihvatljivi – rekao je on.

23.40 – Nosilac liste “Mi – glas iz naroda” doktor Branimir Nestorović rekao je na konferenciji za medije u izbornom štabu te liste da neće praviti koalicione sporazume u Beogradu.

– Mislim da će biti jako teško formirati gradsku vlast. Biće novih izbora vjerovatno brzo. Mi nećemo podržati nijednu stranu – naglasio je on.

23.25 – Moje je mišljenje da treba naći novog lidera SPS. Treba da napravimo analizu možemo li i mogu li ja dalje da nastavim, rekao je večeras Ivica Dačić.

23.05 – Nosilac liste “Dr Branimir Nestorović – Mi, glas iz naroda” rekao je da su, iako im niko nije davao šanse, ušli u krug četiri-pet najjačih partija.

– Prije 40 dana nismo imali ništa, znači bez novca, bez igdje ičega, bez infrastrukture – rekao je Nestorović i dodao kako su postigli ogroman uspjeh, prenosi RTS.

22.55 – Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je u Beogradu 38,3 odsto glasova, a “Srbija protiv nasilja” 35,2 odsto, prema prvim podacima Cesida.

Iznad cenzusa su još i koalicija NADA koja je osvojila 6 odsto glasova, “Mi, glas iz naroda” sa 5,4 i SPS sa 4,8 odsto.

Prema prvim podacima Cesida za grad Beograd SNS je osvojila 47 mandata, Srbija protiv nasilja 44, koalicija NADA 7, “Mi, glas iz naroda – Aleksandar Jerković” 6 i SPS 6 mandata.

Kako stvari za sada stoje, lista dr Branimira Nestorovića “Mi, glas iz naroda” biće odlučujući tas na vagi za formiranje gradske vlasti.

22.50 – Imaćemo apsolutnu većinu u parlamentu – rekao je Vučić.

22.31 – Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je u Beogradu 38,3, a “Srbija protiv nasilja” 35,2 odsto glasova, prema prvim podacima Cesida.

22.25 – CeSID/IPSOS su objavili i projekciju raspodjele mandata za Narodnu skupštinu na osnovu 72,6% obrađenog uzorka.

22.10 – Ostvarili smo istovjetan rezultat kao prije godinu i po dana. S obzirom na kontekst, to je zaista izvanredan rezultat. Kontekst je takav da sam ja bio na meti najprizemnijih kampanja. Četiri televizije sa nacionalnim frenkvencijama nisu mi uputili nijedan poziv. To je velika sramota, odsustvo profesionalizma – rekao je Miloš Jovanović. lider koalicije “NADA”.

Kako je rekao, osvojili su 5,3 odsto u Republici i oko sedam odsto u Beogradu.

– U Beogradu je ogromna šansa za promjenu vlasti – poručio je Jovanović.

22.00 – CeSID je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora 2023. na osnovu 72,6% obrađenog uzorka. Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” ima 46,6, a “Srbija protiv nasilja” 23,1 odsto glasova.

21.55 – Preliminarni rezultati Republičke izborne komisije (RIK), na uzorku od 240 obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da je najveći procenat glasova osvojila lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”.

21.35 – Prema 50 odsto obrađenih uzoraka, želim da saopštim da naša lista, “Srbija ne sme da stane”, ima 47,1 odsto podrške – poručila je Ana Brnabić iz izbornog štaba.

Ana Brnabić
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Dodaje da je, prema uzorku od 50 odsto obrađenih glasova, lista ”Srbija protiv nasilja” osvojila 23 odsto glasova, Socijalističke partije Srbije 6,7 odsto, koalicija ”Nada” 4,9 odsto, koalicija ”Mi – glas iz naroda” 4,6 odsto, dok je koalicija ”Nacionalno okupljanje” Dveri i Srpske stranke Zavetnici osvojila između 2,9 i tri odsto glasova.

21.17 – Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je večeras da se na parlamentarnim izborima u Srbiji može očekivati ”ista, ili za nijansu veća izlaznost” nego na izborima 2022. godine.

On je za RTS rekao da se prvo broje glasovi na parlamentarnim izborima, a potom na beogradskim.

– Na osnovu uzorka iz Srbije, ne možemo govoriti o rezultatima za Beograd, tako da će gledaoci te rezultate dobiti negde bliže 22 časa nego prije toga, imajući u vidu da su u Beogradu velika biračka mjesta – rekao je Klačar.

21.07 – Bojana Bukumirović, predstavnica koalicije “Nacionalno okupljanje”, koju čine Zavetnici i Dveri, kaže da je prema uzorku na gotovo 1.000 reprezentativnih biračkih mjesta na teritoriji Srbije do 20 sati izlaznost 59,68 odsto što se tiče Republike, a što se tiče Beograda izlaznost je nešto manja.

izbori u srbiji
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA
izbori u srbiji
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA
izbori u srbiji
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

21.03 – Biće bolji rezultati nego što su bile procjene – rekao je predsjednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić novinarima u izbornom štabu SNS.

20.45 Peđa Mitrović iz “Srbije protiv nasilja” saopštio je da je kroz sistem za prijavu neregularnosti procesuirano više od 450 kršenja izbornih prava.

– Osim toga, svi su izgledi da će “Srbija protiv nasilja” ostvariti pobjedu u Beogradu. Pozivamo sve građane da strpljivo sačekaju svoj red iako su biračka mjesta zatvorena – poručio je Mitrović.

20.30 Republička izborna komisija objavila je da su birališta u Srbiji zatvorena u 20 sati osim na onim mjestima gdje je došlo do kašnjenja. Kako je navedeno, samo oni koji su se u 20 sati zatekli na biralištima, a još nisu stigli da glasaju, dobiće priliku da izvrše svoju građansku dužnost, dok svi koji su pristigli nakon 20 sati tu mogućnost neće imati.

20.20 – Predsednik Srbije i nosilac liste “Srbija ne sme da stane” Aleksandar Vučić poručio je jutros da očekuje veoma dobru izlaznost na izborima i ubjedljivu pobjedu liste na kojoj je nosilac.

Aleksandar Vučić glasa na izborima
FOTO: RAS/RS/BLIC TV

20.18 – Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da očekuje da građani Srbije danas izađu na biračka mjesta u velikom broju i pokažu svoju volju i dodao da će lista “Srbija protiv nasilja” braniti njihovu volju svim demokratskim sredstvima.

Dragan Đilas na biralištu
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RINGIER

20.16 Predsjednica Vlade Srbije i potpredsjednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ana Brnabić rekla je danas da očekuje da će lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” pobijediti na ovim izborima.

20.14 – Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je da su današnji izbori veoma značajni, jer je važno da u narednom periodu Srbija ima političku stabilnost i državno jedinstvo.

20.10 – Građani Srbije sa nestrpljenjem očekuju rezultate ovogodišnjih vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i beogradskih izbora a, prema najavama, prve projekcije za parlamentarne izbore se mogu očekivati oko 21.30.

20.00 – Birališta su zatvorena.

19.40 – Do 19 sati u Srbiji je ukupno glasalo 55,9 odsto građana sa pravom glasa, objavio je Cesid.

19.32 – Na prethodim izborima, prema podacima Cesida, do 19 sati na birališta je izašlo 54,6 odsto građana.

glasači čekaju u redu na izborima u Srbiji
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

19.25 – Iz Republičke izborne komisije saopšteno je da je do 18 sati na vanredne parlamentarne izbore, bez glasača sa Kosova i Metohije, izašlo 51,93 odsto birača. Po regionima, do 18 sati: Vojvodina – 52,24, Zapadna Srbija i Šumadija – 52,75 odsto, region Južna i Istočna Srbija 51,84 odsto i Beograd – 51,07 procenata.

19.05 – Na prethodim izborima prema podacima RIK-a, do 18 sati na birališta je izašlo 50,82 odsto građana. Kako je bilo danas saznaćemo uskoro.

18.10 – U Beogradu je izlaznost na parlamentarnim izborima do 17 sati bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima ona iznosila 44,8 odsto u isto vrijeme, naveo je RTS.

17.26 – U Srbiji je do 17 sati na vanrednim izborima 2023. do 17 sati glasalo 47,2 odsto građana, objavio je Cesid.

17.23 – Do 16 sati glasalo je 42,36 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopšteno je iz RIK.

izbori u Srbiji
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

17.21 – Izlaznost do 14 časova je 32,38 odsto, najnoviji su podaci Republičke izborne komisije (RIK), saopšteno je na četvrtoj pres konferenciji RIK-a od jutros. To su podaci bez Kosova i Metohije, rekao je Miladin Kovačević, direktora Republičkog zavoda za statistiku. Poređenja radi, na prethodim izborima održanim u aprilu u 14 časova izlaznost je bila 31,56 odsto, a konačna 58,60 odsto.

17.19 – Ukupna izlaznost u Srbiji na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima do 14 časova iznosi 32,2 odsto, najnoviji su podaci Ipsos/Cesid.

Na vanrednim parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, čiji se kandidati bore za 250 mjesta u Skupštini Srbije.

Gradska izborna komisija (GIK) je utvrdila da je konačan broj birača u gradu Beogradu 1.613.369 za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda. Na pokrajinskim izborima pravo glasa ima 1.669.734 birača.

Pročitajte još

Na beogradskim izborima građani biraju kandidate sa 14 izbornih lista, dok ih je na pokrajinskim izborima ukupno 13.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu