Hronika

Vatrogasci spriječili EKOLOŠKU KATASTROFU: Radnici nepažnjom ZAPALILI PIRALEN

Prilikom sječe dijelova trafostanice u krugu preduzeća „Incel“ radnici jednog preduzeća izazvali su požar u kojem je planulo veoma opasno i kancerogeno ulje piralen, potvrđeno je za Srpskainfo.

Vatrogasci spriječili EKOLOŠKU KATASTROFU: Radnici nepažnjom ZAPALILI PIRALEN
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Prema našim saznanjima, samo zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji banjalučkih vatrogasaca spriječeno je da dođe do velike ekološke katastrofe.

Kako saznajemo, ovaj incident se desio u krugu preduzeća koje je kupila firma „Lukić invest“.

Radnici su krenuli da isjeku na dijelove trafostanicu. Tom prilikom je došlo do curenja ovog opasnog ulja, a varnice su zatim izazvale požar. Zahvaljujući vatrogascima nije došlo do ekološke katastrofe – pojasnio je naš sagovornik.

Juče smo pokušali kontaktirati vlasnika „Lukić investa“ Ranka Lukića, da nam kaže kako je došlo do požara i da li je u međuvremenu uklonjeno ovo opasno ulje. Međutim, u ovoj firmi nam je rečeno da on nije u Banjaluci i da sada ne može komentarisati.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Komandir Vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić rekao je za Srpskainfo da su nakon dojave o požaru za manje od 10 minuta bili na požarištu. On je pojasnio je požar ugašen, a primjećeno je tom prilikom da je ulje na pojedinim mjestima curilo.

– Požar je uspješno ugašen i zatim je zaustavljeno curenje ulja. Riječ je o ulju koje je iscurilo iz transformatora. Po načinu kako je gorjela vatra videlo se da je riječ o opasnoj materiji. Mi ne znamo koje je to ulje curilo, jer nije na nama da utvrđujemo – pojasnio je Malinić.

Pročitajte još

On je istakao da su ovakvi požari veoma opasni za vatrogasce zbog otrovnih zračenja i da su zbog toga koristili specijalnu opremu prilikom gašenja.

Naš izvor iz Gradske uprave Banjaluka rekao je da su vatrogasci uočili da je gorjelo ulje za hlađenje, koje tokom sagorjevanja ispušta toksične i kancoregone gasove.

– U roku 40 minuta, i pored svih opasnosti, uspjeli su da ugase požar i grad sačuvaju od ozbiljnog ekološkog incidenta. Ovakvi požari mogu da dovedu do ekološkog incidenta. Prema informacijama kojima raspolažemo, radi se o ulju piralen, koje je služilo za hlađenje turbina u energani koje, samo po sebi, ima štetno dejstvo za ljude – rekao je sagovornik Srpskainfo.

On je pojasnio da je ovo bilo veoma neodgovorno i neprofesionalno ponašanje radnika, te da bi neko trebao odgovarati za to.

– Iako se, na sreću, izbjegla katastrofa, treba se nešto što prije preduzeti da se slučajno ovakve stvari ne ponavljaju. Svi koji se bave ovako opasnim poslovima moraju imati svu potrebnu zaštitu kada to rade – istakao je izvor Srpskainfo.

Načelnik odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Banjaluka Janko Kecman ranije nam je izjavio da su krenuli u detaljnu kontrolu 64 firme koja posluju u krugu preduća „Incel“.

– Svi će morati dostaviti da li posjeduju ekološke dozvole za rad i ostala odobrenja, a oni koji ne budu to imali biće sankcionisani. Pojedini investitori kupovali su objekte u „Incelu“ zbog vađenja sekundarnih sirovina. Oni su iz zemlje vadili kablove zbog bakra, a kao izolacija korištena su razna ulja. Svi koje se bave sličnim poslovima moraju imati opremu za gašenje požara, mjesto za odlaganje ulja i slično – rekao je Kecman.

Opasnost

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali ističu da je riječ o izuzetno opasnom ulju, koje je veoma štetno za ljudsko zdravlje.

Koristilo se za punjenje transformatora, jer i pri fizičkim i hemijskim kontaktima nije moglo da se zapali i izazove štetu.

Još sedamdestih godina prošlog vijeka otkrivena je zloćudna osobina piralena i od tada je zabranjeno njegovo korištenje. Kada dođe u dodir sa ljudskim tijelom on se deponuje u bubrezima i jetri, a nakon određenog vremena izaziva rak. U količini od samo jednog litra piralen zagađuje milijardu kubnih litara vode.