Društvo

U aferu „PIRALEN“ uključilo se banjalučko tužilaštvo: Zatražena informacija o CURENJU KANCEROGENOG ULJA

Okružno tužilaštvo u Banjaluci uključilo se u istragu oko ekološke katastrofe i curenja kancerogenog ulja piralen u krugu poslovne zone „Incel“ u Banjaluci.

U aferu „PIRALEN“ uključilo se banjalučko tužilaštvo: Zatražena informacija o CURENJU KANCEROGENOG ULJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U aferu „Piralen“ su se uključili na osnovu medijskih natpisa.

Portal Srpskainfo je još prije dva mjeseca prvi objavio informaciju o ekološkoj katastrofi u nekadašnjem „Incelu“, a vještačenja su potvrdila da je zemljište zatrovano.

U banjalučkom tužilaštvu rekli su da su u srijedu od strane Policijske uprave Banjaluka obaviješteni u vezi sa zagađivanjem zemljišta u krugu „Incela“.

Tužilaštvo je raspolagalo informacijom iz medija da je Inspektorat RS uputio inspektore na lice mjesta. Zato je od Inspektorata zatraženo da dostave cjelovitu informaciju o izlivanju ulja u krugu „Incela“, te da se, ukoliko već postoji sumnja protiv određenih pravnih ili fizičkih lica da su počinili krivična djela protiv životne sredine, izvještaji dostave tužilaštvu – rekla je portparol OJT Banjaluka Maja Đaković-Vidović.

Ona je dodala da su isti dan zaprimili i prijavu od advokata Darija Sandića protiv nepoznatih osoba zbog krivičnog djela oštećenje objekata i uređaja za zaštitu životne sredine u „Incelu“.

– Navedena krivična prijava dodjeljena je u rad postupajućem tužiocu – istakla je Đaković-Vidović.

Dosta je cekanja da neko nesto uradi za nas. O postupanju po sluzbenoj duznosti nema smisla ni pricati jer je to u ovoj…

Posted by Dario Sandić on Thursday, May 30, 2019

Advokat Sandić rekao je za Srpskainfo da mu je motiv za podnošenja krivične prijave bio to što ima troje djece i ne zna da li je okolina zagađena opasnim uljem.

– Nadležni ćute i niko ništa ne govori. Zato sam podnio krivičnu prijavu, jer po njoj moraju postupati. Sada će morati da angažuju policiju i da se uključe i provjere ove navode, te da me obavijeste o rezultatima – istakao je Sandić.

Pročitajte još

Podsjetimo, Srpskainfo je još prije dva mjeseca objavila tekst da je u krugu „Incela“ iscurilo veoma opasno i kancerogeno ulje piralen, te da je zemljište zagađeno.

Ekološki isnpektori Grada Banjaluka tada su izašli na teren i uzorkovali zemljište na šest lokacija, a rezultati su potvrdili da je na dvije lokacije utvrđeno ogromno prisustvo opasnog ulja piralen.

Nakon toga je Republički inspektorat naredio da se obave nova vještačanja i već nekoliko dana se uzorkuje zemljište u „Incelu“ kako bi se utvrdilo koliko je zemljišta zagađeno.

Dok su inspektori bili na terenu u krugu ovog preduzeća se desila nova ekološka katastorfa.

Nepoznate osobe su istočile ogromne količine nepoznatog ulja u zemlju, a sve pokušali prikriti na taj način što su to zatrpali kamenjem, pijeskom i šutom. Sreća, isnpektori su sve primjetili i sada je uzorak tog ulja poslan na vještačenje kako bi se utvrdilo o čemu je riječ.

Opasnost

Piralen je veoma opasno i kancerogeno ulje, a stručnjaci njegovu opasnost i štetnost upoređuju sa radioaktivnim materijama.

Ukoliko ljudi dođu u direktan kontakt s njim, skoro sigurno oboljevaju od veoma teških i neizlječivih bolesti. Njegova najveća opasnost je kada gori, jer se para širi i veoma ja opasno ako se udahne.

Samo jedan litar ovog ulja dovoljan je da uništi kompletan životinjski i biljni svijet u rijeci.