Svijet

VELIČINE NOVČIĆA Ljekari otkrili vrste osipa na koži djece povezane sa virusom korona

Ljekari su otkrili vrste osipa na koži i najčešća mjesta gdje se takve promjene javljaju kod djece sa rijetkim hiperinflamatornim stanjem povezanim sa korona virusom, piše Dejli mejl.

VELIČINE NOVČIĆA Ljekari otkrili vrste osipa na koži djece povezane sa virusom korona
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Takvo stanje naziva se multisistemski inflamatorni sindrom koji je 2020. godine povezan sa kovidom nakon što su ljekari primjetili da su se kod pojedine djece javile upale organa, poslije izlaganja virusu SARS-CoV-2, a Centar za kontrolu bolesti saopštio da to stanje može da ima kobni ishod, ali da se to rijetko dešava (ovo je označeno kao postinfektivna posljedica kovida).

Stručnjaci iz Dječje bolnice u Filadelfiji rekli su da se pokazalo da je dijagnostikovanje multisistemskog inflamatornog sindroma teško jer brojni njegovi simptomi – poput osipa, groznice i gastrointestinalnih poremećaja mogu da signaliziraju i neke druge infekcije kod djece, piše Dejli mejl.

Pročitajte još

Gdje se osip najčešće javlja i kako izgleda?

Tim naučnika otkrio je da, iako nije bilo jedinstvenog mjesta gdje se osip javljao, uočeno je da se ova vrsta promjene na koži najčešće pojavljivala na donjim udovima, unutrašnjem dijelu butine, grudima i gornjim ekstremitetima.

Kod više od polovine pregledanih pacijenata od njih sedam, zabilježeno je da se osip uglavnom javljao u obliku malih ili srednjih krugova – veličine metalnog novčića od pet penija, sa sitnim crvenim mrljama u sredini.

Istraživači među kojima je i Odri Odom Džon, nadaju da će ovi podaci pomoći i roditeljima i ljekarima da znaju kada je djeci potrebna hitna pomoć odnosno da bolje reaguju na pojavu multisistemskog inflamatornog sindroma.

Multisistemski sindrom i kovid

Ljekari su u aprilu 2020. počeli da uočavaju hiperinflamatorni sindrom kod djece, sa nizom simptoma koji su uključivali uobičajene probleme izazvane kovidom, ukjučujući i groznicu, ali i gastrointestinalni poremećaj i osip na koži.

Stručnjaci iz Filadelfije napomenuli su da nije uočena jedna vrsta opisa ili određeno mjesto gdje se on javljao, a koji bi važili kao pravilo za sve slučajeva ovog sindroma.

Detalji istraživanja

Međutim, ono što su stručnjaci iz Dječje bolnice u Filadelfiji uočili jeste sljedeće: kod svih pacijenata se osip javljao u donjem dijelu tijela. Pet od sedam pacijenata imalo je osip na unutrašnjoj strani butine. Osipi na grudima i gornjim ekstremitetima su, takođe, bili česti i zabilježeni su kod četiri od sedam pacijenata, prenosi Dejli mejl detalje studije objavljene u “Otvorenom forumu o zaraznim bolestima”.

Više od polovine pacijenata imalo je male ili srednje krugove, veličine kovanice od pet penija na grudima i leđima. Više od polovine pacijenata imalo je sitne crvene mrlje, koje su se često pojavljivale u centru malih krugova (pločica).

Kod manje od polovine pacijenata uočen je crveni osip na dnu stopala ili na dlanovima ruku. Osip na licu se rijetko javljao, a ova pojava je rijetko izazivala svrab, prenosi Blic žena.