Politika

Veselji: Srbija se mora složiti s činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država

Predsjednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, kaže da u nastavku dijaloga Priština od Beograda neće tražiti pripajanje dijelova teritorija, ali da neće ni dati bilo koji dio teritorije Kosova.

Veselji: Srbija se mora složiti s činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država
Foto: Petrit Prenaj/EPA

Veselji u godišnjem intervjuu za KosovaPres, koji prenosi “Koha”, kaže da će privremene prištinske vlasti “nastaviti da brinu” za Albance koji žive u tri opštine juga centralne Srbije, u tzv. “Preševskoj dolini”.

Spremni su da prihvate da te tri opštine, Preševo, Medveđa i Bujanovac, budu pripojene Kosovu, ako, kako kaže, “Srbija smatra da bi im sa Kosovom bilo bolje i ako takva odluka nikoga ne bi povrijedila”.

Veselji je uvjeren da će uz podršku partnera Priština dobiti mjesto u UN, kao ida je piznanje kosovske nezavisnosti neizbježno.

Neizbježno je da Srbija prizna Kosovo. Mnogi pitaju šta Srbija dobija kada mi ništa ne dajemo. Ali to je pogrešno, jer pitanje je šta Kosovo dobija, šta moj narod dobija. Zato idemo u dijalog sa Srbijom – rekao je Veselji.

Govoreći o ulozi Tačija u dijalogu sa Beogradom, Veselji da će ona uvijek biti u kladu sa kosovskim ustavom.

Tači će, kaže Veselji, u prištinskom timu za dijalog, biti “dopuna”, a takvu ulogu će i sam imati kao predsjednik parlamenta ili kao što će je imati premijer.

Govoreći o povećanim taksama za 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, Veselji tvrdi da će ta mjera ostati na snazi sve dok, kako kaže, “Srbija, ne ispoštuje Kosovo kao nezavisnu državu”.

– Srbija se mora složiti s činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država… Oni moraju poštovati kosovske proizvođače i treba da dozvole da se kosovska roba plasira na srpsko tržište – kaže Veselji i uvjerava da to, kako kaže, nije mjera sa kojom Priština misli da razvija odnos sa Beogradom u budućnosti.

Scroll Up