Politika

Veselji: Vašington nije tražio da ukinemo takse

Predsjednik kosovskog parlamenta i lider vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji tvrdi da SAD od Prištine ne traže suspenziju odluke o taksama na robu iz Srbije jer, kako je rekao, “ne žele da ugroze dostojanstvo kosovske države”.

Veselji: Vašington nije tražio da ukinemo takse
Foto: Petrit Prenaj/EPA

Veselji je na albanskoj TV A2 rekao da takse ne samo da neće biti ukinute već će biti proširene.

Primjenićemo puni reciprocitet prema Srbiji. Ako Srbija nastavi sa agresivnim ponašanjem, proširićemo mjere na sve oblasti-  rekao je Veselji, prenijela je prištinska GazetaExpres.

Takse su, kazao je, uvedene zarad interesa građana i države.

– Naši strateški i stalni partneri, Sjedinjene Države, nisu tražile ukidanje taksi, jer ne žele da ugroze dostojanstvo kosovske države. Naši saveznici traže od nas da vodimo dijalog kako bismo postigli konačni sporazum koji donosi priznanje nezavisnog Kosova i članstvo u UN – rekao je Veselji.

Prema njegovim riječima, Srbija mora da bude svjesna da bez priznanja kosovske nezavisnosti ne može da očekuje ukidanje 100 odsto uvećane takse.

On tvrdi da Srbija blokira robu sa Kosova i ne priznaje kosovske registarske tablice, i dodaje da sve dok to bude tako, ni Priština neće priznavati srpske registarske tablice.

– Oni ne priznaju pečate države Kosovo, mi nećemo priznavati njihove. Tako ćemo ići do punog reciprociteta sa Srbijom. Takse uvećane za 100 odsto ostaju, a kada će biti suspendovane, to zavisi od ponašanja Srbije – rekao je Veselji.

On je nastojao da građane Kosova uvjeri da te, pa ni druge mjere neće narušiti odnose Prištine sa SAD.

– Uvjeravam građane Republike Kosovo da neće biti nikakvih aktivnosti koje bi na bilo koji način mogle da naruše naše posebne odnose sa SAD. Mi smo partneri i u stalnoj smo koordinaciji sa SAD – naveo je Veselji i dodao da je celi njegov politički život, kako je rekao, izgrađen na bliskom partnerstvu sa SAD”.