Svijet

(VIDEO) 12. april kroz istoriju: Počeo Američki građanski rat

Američki građanski rat je bio četvorogodišnji rat između sjevernih saveznih država (Unija ili Sjever) i južnih robovlasničkih država (tada novoformirana Konfederacija ili Jug pod vođstvom Džefersona Dejvisa).

vojnici Unije u Američkom građanskom ratu
FOTO: A. J. RUSSELL/WIKIPEDIA

Jedanaest južnjačkih robovlasničkih država proglasilo je svoje otcjepljenje od SAD i formiralo Konfederaciju; ostalih 25 država podržavale su saveznu vladu (Uniju). Nakon četiri godine ratovanja koje se odvijalo većinom u južnjačkim državama, Konfederacija se predala, a ropstvo je u cjelini ukinuto.

Problemi koji su doveli do rata dijelom su riješeni erom rekonstrukcije koja je uslijedila, iako su mnogi ostali neriješeni.

Tokom predsjedničkih izbora 1860. godine, Republikanska stranka na čelu s Abrahamom Linkolnom vodila je kampanju protiv širenja ropstva van država u kojima je ono već postojalo. Republikanci su strogo podupirali nacionalizam, pa su prijetnje otcjepljenja proglasili izdajom. Nakon njihove pobjede na izborima, ali prije nego što je nova administracija preuzela vlast 4. marta 1861. godine, sedam robovlasničkih država proglasilo je svoje otcjepljenje, te oformilo Konfederaciju Američkih Država. Obje administracije – ona na odlasku predsjednika Džejmsa Bukenena, te nova na dolasku predsjednika Linkolna – odbile su da legalizuju otcjepljenje, smatrajući ga pobunom. U to vrijeme ostalih osam robovlasničkih država odbilo je poziv na otcjepljenje. Niti jedna međunarodna vlast nije priznala Konfederaciju.

Pročitajte još

Neprijateljstvo je službeno započelo na današnji dan, 12. aprila 1861. godine, kada su jedinice Konfederacije zapucale na unionističku vojnu ustanovu Fort Samter u Južnoj Karolini. Linkoln je nakon tog događaja uputio javni poziv za stvaranje vojske dobrovoljaca iz svake države, koji su trebali vratiti oduzeto savezno vlasništvo što je dovelo do proglašenja otcjepljenja još dodatne četiri robovlasničke države. Obje strane su uskoro regrutovale vojnike, a Unija je preuzela kontrolu pograničnih država u ranoj fazi rata, te stvorila pomorsku blokadu.

Američki građanski rat bio je jedan od najranijih industrijskih ratova. Za potrebe ratovanja uveliko su se koristile željezničke pruge, telegrafi, parobrodi i masovna proizvodnja oružja. To je do danas ostao najubojitiji rat u američkoj istoriji, u kojem je poginulo otprilike 750.000 vojnika, te neodređeni broj civila. Istoričar Džon Hadlston procjenjuje ukupan broj mrtvih na otprilike 10% svih muškaraca na Sjeveru uzrasta između 20 i 45 godina života, te na otprilike 30% svih muškaraca (bijelaca) na Jugu u dobi između 18 i 40 godina života.

Pobjedom Sjevera okončano je postojanje Konfederacije i ropstva u SAD, te se dodatno pojačala uloga savezne vlade.

Ostali događaji na današnji dan

1654. – Irska i Škotska se ujedinile sa Engleskom stvorivši Ujedinjeno Kraljevstvo;

1911. – Prvi neprekidni let na relaciji London – Pariz trajao je tri sata i 56 minuta;

1941. – Rođen Bobi Mur, engleski fudbaler i trener;

1954. – Bil Heli snima hit „Rock Around the Clock“;

1963. – U Velikoj Britaniji objavljen album Bitlsa „From Me to You“;

1980. – U vojnom udaru, pod vođstvom narednika Semjuela Doa, ubijen predsjednik Liberije Vilijam Tolbert;

1981. – Umro Džo Luis, američki bokser;

1992. – Zabilježen je drugi po redu najniži rezultat utakmica NBA lige (Detroit Pistons – Njujork Niks 72:61);

1999. – U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju pogođen putnički voz na mostu u Grdeličkoj klisuri. Poginulo 55 putnika, više desetina povrijeđeno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu