Svijet

(VIDEO) 17. april kroz istoriju: Premijerno prikazan Patak Dača

Patak Dača je animirani lik iz crtanih filmova kompanije “Vorner braders”. Dača je bio prvi od nove vrste likova koji su izronili tokom tridesetih godina XX vijeka.

Patak Dača
FOTO: CPTKILLER2010/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dača je takođe jedan od crtanih likova koga je najteže definisati. Skoro svaki animator je dodao nešto svoje ovom neobičnom patku; on je u jednom crtaću suludi zloća, dok je u drugom pohlepni tragač za slavom i bogatstvom. Bob Klampet i Čak Džouns su pogotovo koristili dvije potpuno različite verzije Patka Dače.

Simpatični patak se prvi put pojavio na današnji dan, 17. aprila 1937. u Gicinom “Velikom lovu”, koji je režirao Teks Ejveri. Ovaj crtać je uobičajeni lovac/lovina par po kojima je studio poznat, ali je Dača u njemu predstavljao nešto novo: sposobnog i borbenog antagonistu, potpuno nesputanog. Kada je publika napustila bioskope nisu mogli da prestanu da pričaju o (kako je to Gica Prasić rekao) „tom ludom patku.”

Animator Bob Klampet je odmah zgrabio patka i ubacio ga u niz crtanih filmova tokom tridesetih i četrdesetih. Klampetov Dača je veseli ludak, koji neprestano skakuće oko ekrana sa uzvicima „Hu-hu! Hu-hu!” Klampet ga je takođe i redizajnirao, učinivši ga višim i tanjim, i zaokrugljujući njegov kljun i stopala.

Uspon u zvijezde Duška Dugouška zahtijevao je od “Vornerovih” animatora da upotrebe Daču kao zečevog suparnika, veoma ljubornog i namjerenog da mu ukrade slavu. Čak Džons je onaj koji je najuspješnije iskoristio tu ideju. Džons je ponovo redizajnirao patka, čineći ga čvršćim kao lika. U čuvenoj Džonsovoj „Lovačkoj trilogiji“, koju čine “Rabbit Fire”, “Rabbit Seasoning”, i “Duck! Rabbit! Duck!” (1951-1953), Dačina taština i uzbuđenost omogućuju Dušku da zbuni nespretnog Elmera uz neprestano odstreljivanje kljuna sirotog patka. Džonsov Dača vidi sebe kao onog ko se trudi da opstane, nikako sebičnog. Doduše, ovaj Dača ipak ne može uraditi ništa što mu se neće vratiti, oštećujući mu repna pera i dostojanstvo.

Zapravo, u crtaćima Čaka Džonsa je ovaj novi, samookrenuti Dača postao potpuno realizovan. Mnogi kritičari smatraju da je Džonsov metafikcionalni “Duck Amuck” (1953.) najbolji Dačin (i Džonsov) crtani film. U njemu Daču maltretira bogoliki animator čije zlobne četkice mijenjaju pozadinu, zvuk, pa čak i samog Daču. Kada Dača na kraju crtanog, na ivici nerava, traži da mu se kaže ko je odgovoran, kamera zumira unazad da otkrije Duška Dugouška za animatorskim stolom! “Duck Amuck” je široko priznat kao klasik u snimanju filmova zbog ličnosti glavnog junaka koja je potpuno nezavisna od pojave, okoline, zvuka i zapleta.

Godine 1999. ovaj crtać je izabran za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru SAD.

Dača nastavlja da živi kroz povremene kamee i u kasnijim crtanim filmovima, kao npr. njegov klavirski dvoboj s Pajom Patkom u “Ko je smjestio Zeki Rodžeru?” (1988). Dača je takođe imao bitne uloge u filmovima “Svemirski basket” (1996) i “Šašava družina: Ponovo u akciji” (2003). Iste te godine, “Vorner braders” ga je odredio kao protagonistu sasvim nove serije „Dača Neustrašivi“ (“Duck Dodgers”), koju neki kritičati vide kao povratak danima stare slave za ovog patka.

Pročitajte još

Ostali događaji na današnji dan

1814. – Rođen Josif Pančić, botaničar, naučnik, botaničar i prvi predsjednik Srpske akademije nauka;

1860. – Crna Gora i Turska, poslije turskog poraza na Grahovu, potpisale protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila;

1941. – Mornarički oficiri Milan Spasić i Sergej Mašera potopili su u Tivatskom zalivu razarač “Zagreb” i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici nakon kapitulacije Jugoslavije. Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice i dvije motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača “Zagreb”;

1961. – Iskrcavanje u Zalivu svinja. Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u u namjeri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od 1.000 napadača;

1975. – Crveni Kmeri su zauzeli glavni grad Kambodže, Pnom Pen, i započeli vladavinu terora tokom koje je ubijeno više od milion ljudi;

2014. – Umro Gabrijel Hose Garsija Markes, kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivista.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu