Svijet

(VIDEO) BIZARAN OBIČAJ ŠOKIRAO SVIJET Iskopavaju mrtve, stavljaju ih na sunce, oblače i slikaju se sa njima, za ovo pleme smrt ne znači "zbogom"

Za mnoge su srpski običaji iznošenja hrane na groblje čudni, ali nisu ni približno neobični kao ono što rade pripadnici indonežanskog plemena sa ostrva Sulavesi. Njihova tradicija je u najmanju ruku bizarna jer oni svoje mrtve iskopavaju, a onda ih vraćaju u grobove.

(VIDEO) BIZARAN OBIČAJ ŠOKIRAO SVIJET Iskopavaju mrtve, stavljaju ih na sunce, oblače i slikaju se sa njima, za ovo pleme smrt ne znači "zbogom"
FOTO: LUISITO COMUNICA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pripadnici ovog plemena, u okviru festivala pod imenom Ma’nene, svake treće godine izvode ritual otkopavanja svojih preminulih članova porodice, kako bi ih očistili i obukli u novu odjeću. Kao da ritual sam po sebi nije bizaran, pripadnici ovog plemena obavezno naprave i porodični fotografiju sa preminulim članom.

Prema vjerovanju, lovac Pong Rumasek tokom putovanja planinom naišao na leš ispod drveta. On ga je obukao i priredio mu sahranu. Rumaseka je kasnije pratila sreća zbog dobrog djela koje je učinio za preminulog stranca. Tada su pripadnici Torajan plemena prihvatili Ma’nene, prenosi Blic.

I tako je sve počelo.“Ceremonija čišćenja leševa”, kako u prevodu glasi naziv ovog za mnoge bizarnog rituala, sprovodi se duže od jednog vijeka, a njegova suština je u slavljenju života i održavanje veze sa svojim preminulim članovima. Torajanci vjeruju da će im njihovi mrtvi biti zahvalni i blagosloviti ih zbog ovog ljubaznog gesta.

Sahrana kao najvažniji događaj

Jedan od najvažnijih događaja u životu Torajan naroda je sahrana. Mnogi cjelog života štede novac kako bi mogli da priušte ugledan pogreb za sebe ili članove porodice.

U nekim slučajevima, sahrana preminulih održava se nedeljama ili godinama nakon njihove smrti, tako da porodica ima vremena da uštedi novac kako bi priredila ekstravagantnu sahranu.

Pogrebni čin u mnogim zemljama je ujedno i posljednja prilika da se sa preminulom osobom oproste bliski ljudi, međutim, to nije slučaj sa Trorajancima. Kako bi usporili proces raspadanja tijela, svog preminulog člana spuštaju u posebno obloženu zemlju. Redovno mijenjanje i popravka sanduka, još jedan je od obaveznih stavki ovog rituala, kako bi tijelo pokojnika bilo u što boljem stanju.

Smrt je samo koraka ka spiritualnom životu

U sistem vjerovanja ovog naroda je ugrađeno da smrt nije posljednji korak, već samo jedan od koraka tokom spiritualnog života. Smrt predstavlja ključnu tačku tranzicije i neke sahrane traju i po nedelju dana.

Torajan narod vjeruje da duh preminulog uvijek treba da se vrati u rodno selo, što odvraća mnoge od napuštanja domova, u strahu da će da umru tokom putovanja i njihovo tijelo neće moći da bude vraćeno.

U rijetkim slučajevima kada stanovnik umre izvan sela, članovi porodice odlaze do mjesta u kojem je preminuo i vraćaju tijelo kući.

Najveći broj Toraja, čak 80 odsto, su protestanti ili katolici, ali su naklonjeni ritualima animizma i kod njih postoji vjerovanje da sve što nema ljudski oblik, kao što su životinje, biljke, pa čak i predmeti i pojave ima duh i dušu.

Ostrvo Sulavesi svake godine posjeti nekoliko hiljada turista i antropologa koji žele da vide njihove neobične rituale.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije