Digitalna Srpska

"Očekuje se prekid kontakta" Lunarni lender "Odisej" operativan petog dana na Mjesecu

Američki lunarni lender "Odisej", petog dana na površini Mjeseca i dalje je bio operativan desetak sati prije nego što će se isprazniti baterije letjelice, saopštila je kompanija "Intuitiv Mašins" koja upravlja lenderom.

Letjelica "Odisej" sletjela na Mjesec
FOTO: NASA/TWITTER

Ta kompanija sa sjedištem u američkoj državi Teksas saopštila je u utorak da je kontrolni centar u Hjustonu u kontaktu sa lenderom koji je poslao podatke i fotografije sa površine Mjeseca, objavio je AP.

Kompanija je navela da očekuje da će izgubiti kontakt sa “Odisejem” danas ujutru.

Rukovodioci kompanije rekli su novinarima u petak, dan nakon što je “Odisej” stigao na južni pol Mjeseca, da će naučna oprema u letjelici biti operativna oko devet do 10 dana prema “najboljem scenariju”, prenio je Rojters.

Pročitajte još

Kompanija je tada priznala da je lender sletio bočno na površinu Mjeseca nakon greške u navigaciji, ograničavajući izlaganje solarnih panela dostupnoj sunčevoj svjetlosti.

Misija “Odisej” je dio programa NASA za komercijalne lunarne usluge, u kojem agencija plaća privatnim američkim kompanijama za usluge transporta na Mjesec.

U slučaju “Odiseja” naknada koju NASA plaća Intuitive Mašines iznosi 118 miliona dolara.

Odisej” je postao prva svemirska letjelica američke proizvodnje koja je sletjela na Mjesec u posljednjih 50 godina.

NASA je objavila na platformi X da je lender bez posade sletio na površinu Mjeseca i da se u letjelici nalaze instrumenti NASA, čiji će podaci omogućiti pripremu budućih istraživanja Mjeseca sa ljudskom posadom.

Misija lendera “Odisej” ima za cilj da procijeni okruženje južnog pola Mjeseca prije nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA sa posadom, krajem 2026. godine.

Američka lunarna misija prošlog mjeseca nije uspela, pošto je svemirska letjelica “Peregrine One”, lansirana u januaru sa ciljem slijetanja na Mjesec, uništena iznad Pacifika jer se suočila sa problemima curenja pogonskog goriva.

Tu misiju je organizovala američka privatna kompanija Astrobotik.

“Odisej” je prva letjelica lansirana iz SAD koja je sletjela na površinu Mjeseca poslije misije “Apolo 17” 1972. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije