Društvo

VIRUSOLOG DR ANA GLIGIĆ APELUJE “Vakcina je sigurno bezbjedna, ja bih je primila”

Jedna od najpoznatijih srpskih virusologa Ana Gligić izjavila je da su ruski naučnici veoma dobri stručnjaci i da je vakcina protiv korona virusa sigurno bezbjedna.

VIRUSOLOG DR ANA GLIGIĆ APELUJE “Vakcina je sigurno bezbjedna, ja bih je primila”
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA

Ona je istakla da je vrlo dobro što su Rusi koristili “umrtvljen” adenovirus.

Kako dr Gligić kaže za Blic, da cijeli svijet ima adenoviruse u populaciji, te bi bilo problematično da su koristili živ adenovirus.

– Oni su uzeli adenovirus koji je nosač i neće izazvati bolest, a na njega su ugradili onaj dio sadašnje korone koji će dati imunitet. Riječ je o samo jednoj karici nukleinske kiseline koja daje imunitet. Ruski naučnici su jako dobri stručnjaci i vakcina je sigurno bezbjedna – smatra dr Gliglić i dodaje da bi se vakcinisala ruskom vakcinom.

Klinička ispitivanja pokrenuta su polovinom juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet na virus korona, a nuspojava nije bilo. Međutim, pojedini stručnjaci izrazili su sumnju u efikasnost vakcine, jer je premali uzorak dobrovoljaca.

– Bitno je da se uzme reprezentativan uzorak i Rusi su to dobro uradili. Kada se testira na hiljadama ljudi, tu su greške neizbježne i 30 odsto je tad sigurno lažno pozitivno ili negativno. Ne sumnjam da su ruski stručnjaci testirali vakcinu i na sebi – ukazuje dr Gligić.

Ruski naučnici istakli su da je vakcina brzo razvijena jer je modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti.

– Oni su radili i na vakcini protiv SARS i kad je on prestao, oni su to zamrzli. Vjerovatno su imali sve spremno, samo je trebalo da nastave. Za ovakvu genetski modifikovanu vakcinu ne treba 18 mjeseci da se ispita, a za klasičnu atenuiranu živu vakcinu potrebno je i dvije do tri godine da se sve ispita – objašnjava dr Gligić.

Ruski zvaničnici najavili su da će masovna proizvodnja vakcine početi u avgustu, a da će do kraja 2020. proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv virusa korona.

– Jedna država kad pravi vakcinu prvo obezbjedi dovoljne količine za svoje stanovništvo, ali obično kad je registruju već imaju pogon za masovnu proizvodnju. Za ovu vakcinu se ne zna koliko će dugo da traje imunitet, jer još nije prošlo dovoljno vremena. Međutim, važno da se zaustavi pandemija i da se napravi bilo kakva vakcina koja će dati imunitet. Sigurno je da Rusi ovdje neće stati i vjerovatno će da naprave i klasičnu vakcinu – smatra dr Gligić.