Politika

"Kažeš gdje su crvene linije i zastupaš interes svog naroda" Trivićeva progovorila o eventualnom sastanku sa Šmitom, pa oplela po Dodiku

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, komentarisala je posljednje izjave Milorada Dodika o zabrani dolaska visokom predstavniku BiH Kristijanu Šmitu, kojeg Republika Srpska ne priznaje, u Republiku Srpsku, ali i odluke Vlade RS o prekidu diplomatskih odnosa sa određenim stranim ambasadama.

Jelena Trivić Narodni Front
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na pitanje da li bi se ona sastala sa Šmitom, kazala je kako nije dobila zvanični poziv.

– Moja politika je da treba razgovarati i iznijeti ono što je interes naroda kojeg zastupate – objašnjava ona.

“Štete od prekida diplomatskih odnosa, trpe građani”

– Došli smo u jednu politički paradoksalnu situaciju da pričamo hoće ući – neće ući, “naša policija je naoružana”, pa onda “paradajz je prošao”, pa “imamo sada jaja”… To u diplomatskom smislu zemlji nanosi štetu. Kako god vi to okrenete, da je najgori diplomata na svijetu ovdje, takva vrsta komunikacije mora da izazove štetu. Ja se držim normalnih standardnih političkih normi i standardnog ljudskog uobičajenog jezika i govora. Meni se lično to sve gadi. To je njihova stvar kako će da komuniciraju. Moj stav je da treba sa svima razgovarati, koliko god ne bili na istim stajalištima, razgovara se u cilju interesa vlastitog naroda. Odbijanje razgovora može donijeti političku korist tom pojedincu, ali ukupno gledano, odbijanje razgovora, prekid diplomatskih odnosa, odluke Vlade kojim se prekidaju diplomatski odnosi s ambasadama Velike Britanije i SAD, od toga građani RS nemaju ništa nego štetu. Koliko god se vama ne sviđala politika SAD, Velike Britanije, Njemačke, uskratili su nam sredstva, grantove. Nisu to samo te stotine miliona nego novac kada uđe on ima multiplikativni efekat kruženja novca i te štete su multiplikativne. Ta Dodikova politika “ja ću mu reći da su rudonje”, “gađaću vas jajima”, “čekaće vas policija” – mislim da je to na svom izdisaju – kazala je Trivićeva.

Pročitajte još

Sa Šmitom se sastajala i ranije

Na pitanje da li bi prihvatila da se sastane sa Šmitom kada dođe u Banjaluku, kazala je da zvanično nije dobila poziv, piše N1.

– Rekla sam, sa svima treba razgovarati, iznijeti ono što su interesi naroda koji zastupate i RS u koje se kunete. Mislim da taj prekid, ratovanja, verbalno – neverbalno dovodi do usijanja političke situacije u BiH i to nije dobro. Moj stav je bio i prije dvije i tri godine kada sam se sastala sa Šmitom – sjedneš, razgovaraš, kažeš gdje su crvene linije i ispod čega ne ideš i zastupaš interes svog naroda – kazala je Trivićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije