Društvo

"Vječno hvala za našu slobodu" Na ostrvu Vido odata počast srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata (VIDEO)

Na grčkom ostrvu Vido održana je centralna državna komemorativna svečanost odavanja počasti i polaganja vijenaca povodom 106. godina od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido u Prvom svjetskom ratu.

"Vječno hvala za našu slobodu" Na ostrvu Vido odata počast srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata (VIDEO)
FOTO: MINRZS.GOV.RS

Ceremoniju je predvodila ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić, koja je položila vijence u Mauzoleju i na Mornaričkom krstu na ostrvu Vido, i u “Plavu grobnicu”, na otvorenom moru.

– Srbija nikada neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka, nijedan grob i nijednog vojnika koji počiva u Plavoj grobnici – poručila je Kisićeva.

Kisićeva je navela da je našim precima sloboda bila važnija od života, a ljubav prema otadžbini zvijezda vodilja koja im je davala snagu da nastave borbu, saopšteno je iz Ministarstva za a rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pročitajte još

– Pamtimo svaki kilometar koji ste prešli, svaku muku koju ste izmučili i bol koji ste pretrpjeli, pamtimo i kažemo vječno hvala za sve što ste učinili za nas i našu slobodu – istakla je Kisićeva, koja podsjetila na pomoć bratskog grčkog naroda srpskoj vojsci tokom boravka na ostvu Krfu.

Ona je istakla da za Srbije sloboda ni danas nema cijenu, ni alternativu.

– Samo kada živimo u miru možemo da radimo, gradimo i napredujemo u svakom smislu, sanjamo velike snove, ostvarujemo nove ideje, da bi naša Srbija bila još bolje mjesto za život svih njenih građana. Zato se svom snagom, svim srcem i svakog trena borimo za našu Srbiju, za mir i prosperitet, za slobodu – naglasila je ona.

Kisićeva je upisala u Spomen-knjigu: “Srpski junaci, zauvijek ćemo pamtiti vaše stradanje i patnju, ali i vašu hrabrost i borbu kako bismo mi danas živjeli u miru i slobodi. Na tome smo vam vječno zahvalni. Živjela Srbija!”.

Počast srpskoj vojsci na ostrvu Vido odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, opštine Centralni Krf, policije i vojske Krfa, predstavnici udruženja opredijeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Prihvati notifikacije