Biznis

Vjerovali ili ne: Nijemci i Danci rade najmanje u EU

Prema zvaničnim podacima iz 2022, radnici iz Hrvatske su najjeftiniji na nivou EU, a istovremeno spadaju među radnike koji nedjeljno odrade najviše sati.

Radnici
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ali, to što najviše rade, ne znači i da su najproduktivniji, piše Index, i dodaje da, ipak, iz navedenog ne proizlazi da su radnici u Hrvatskoj “u sve goroj situaciji”, već samo da se njihova pozicija sporije poboljšava u odnosu na radnike drugih država EU.

Radnici su u posljednje tri godine nesrećniji nego što su ikada bili! Nezadovoljstvo zaposlenih prijeti da izbriše 8,8 milijardi dolara.

Pročitajte još

Prema Anketi o radnoj snazi EU, radnici u Hrvatskoj uobičajeno rade 39,6 sati nedjeljno, dva sata više nego prosječan radnik u državama EU (37,5 sati nedjeljno).

Podsjećamo vas i na analizu koja uključuje Srbiju, a gdje se navodi da – na nivou Evrope, dakle ne EU – Srbi provode najduže vremena na poslu. Prosječna radna nedjelja Srbima traje 43,3 sata.

U samo šest država EU se radi više nego u Hrvatskoj, a to su Grčka (41 sat), Poljska (41 sat), Bugarska (40,2 sata), Rumunija (40,2 sata), Portugal (39,9 sati) i Češka (39,8 sati).

Najmanje se radi u Holandiji, Njemačkoj, Danskoj i Norveškoj, manje od 36 sati sedmično.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu