Kolumne

Vlast

Kako biti dio vlasti, a istovremeno i dio opozicije, ili drugim riječima, kako sjediti jednim dupetom na dvije stolice – pitanje je koje je proteklih sedmica morilo pojedine „okorjele“ opozicionare u Semberiji.

Vlast
FOTO: SRNA/SRPSKAINFO/RAS KOMBO

Jer, zašto biti u politici ako nisi na vlasti? Zar politika ne služi upravo za to da budete na vlasti?

Odgovore na ova pitanja najbolje će dati svi oni „preletačevići“ koji su proteklih godina mijenjali stranačke dresove samo kako bi se domogli vlasti, odnosno fotelja.

Nije stoga ni čudo što i pred ove lokalne izbore u BiH političari kalkulišu i mjerkaju na koju stranu otići. Kandidata za nove preletače je mnogo, samo je pitanje da li će „preletjeti“ prije ili poslije izbora.

Ruku na srce, nije uopšte čudno ni nenormalno da neko promijeni svoju političku poziciju zarad etičkih razloga, ili promjene vrijednosti i programskog kretanja matične stranke.

Međutim, problem je što niko od naših domaćih „preletačevića“ ne odlazi iz matične stranke iz ovih razloga, već isključivo iz čisto oportunih i želje da se bude na pozicijama moći i donošenja odluka. Drugim riječima, naši preletači trče za pozicijama, a ne za političkim idejama i programom.

U Semberiji je tako prelijetanje već počelo, iako je do izbora ostalo još više od pola godine.

Do jučerašnji bastion SDS, odnosno grad Bijeljina i prvi čovjek tog bastiona Mićo Mićić već su „pali“, i bez izbora.

Nakon 15 godina vladavine u Bijeljini, Mićić je vjerovatno osjetio da mu se drma stolica pa je iz straha da bi na ovogodišnjim izborima mogao izgubiti u trci za prvog čovjeka tog grada, odlučio da promijeni stranu.

Pa, jasno. Ko je lud da nakon toliko godina vlasti ode u opoziciju.

Mićićevim stopama su odmah krenuli mnogi semberski političari, pa je SDS ostao bez većine ljudi u GrO Bijeljina, a isto su pokušali i opozicionari PDP iz tog grada.

Kako je krenulo, građani ne trebaju da budu iznenađeni ako ovogodišnji predizborni slogani u Bijeljini budu: „Svi u vlast, niko u opoziciju“.

Pitanje je samo do kada će biti funkcija za sve one željne vlasti, i da li će prelaskom u vlast svi moći dobiti dio pobjedničkog kolača. Na kraju krajeva svi znamo šta se dešava kada je mala bara, a puna krokodila.