Kolumne

Vozi, Miško

Svi vi koji imate električni trotinet, možda bi najbolje bilo da ga već sada pokušate prodati, dok još nešto vrijedi; dok ne stupe na snagu izmjene Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.

Vozi, Miško
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Po novim pravilima, trotinetom ćete moći da jurite samo biciklističkim stazama ili ulicom.

Pa, neka vam je bog u pomoći. Pošto znamo da staza za bicikle skoro da i nemamo, ostaje vam da vozite između automobila i motora sa svih 25 na čas. Ali, bez brige, moraćete obavezno nositi kacigu i ugraditi svjetla i sirenu na svoje vozilo, tako da ste sigurni i vi i drugi oko vas. A, da, moraćete još i “registrovati” svoj trotinet.

Eto, sad je bar sve riješeno; ovako nadležni misle regulisati sve masovniju vožnju električnih trotineta po gradovima. Svaka čast za volju, ali ovo je ipak previše strogoće za društvo koje nema uvezan i jeftiniji javni prevoz, biciklističke staze, gdje su saobraćajne gužve u svako doba dana, a u automobilima nam se vozi po jedan čovjek.  

Pročitajte još

Sad još trebamo na sve načine kazniti ljude koji su odabrali drugačiji način prevoza, baš zbog svih ovih problema.

Reda treba uvesti svakako, ali nisam primjetila šta država nudi zauzvrat. Da li je možda opštinama naređeno koliko moraju izgraditi ili iscrtati biciklističkih staza za godinu dana, jer je očigledno to jedno mjesto kuda trotineti mogu voziti da nikoga ne ugrožavaju, i da ni sami ne budu meta?!

Koliko je opasno voziti trotinet ulicama, često punim rupa, pored nervoznih vozača, najbolje će vam reći biciklisti koji se žale na to godinama. Ako ste pak odabrali trotoar – ne smijete ići brže od pješaka, zbog čega je onda pravo pitanje zašto i sami ne hodate.

Od svih ovih pravila, električnim tortinetima bi za početak trebalo dodijeliti “registarski broj”. Ako baš i skrive neku nezgodu, znaćemo koga goniti. Logično, ipak su mnogo opasniji od pijanih vozača, onih koji jure kroz crveno, koji gledaju u telefon dok su za volanom i kojekakvih krntija na putu koje naši građani voze jer ne mogu da priušte sebi pristojna kola.