Politika

VRIJEME JE ZA POČETAK PROCESA ZAGOVARANJA IMUNIZACIJE Stanić o borbi protiv korona virusa

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić kaže da je ovo trenutak da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Institut za javno zdravstvo Srpske i cijeli zdravstveni sistem, naučno-nastavne institucije, nevladine organizacije i mediji krenu u intenzivan proces zagovaranja imunizacije, kao jedinog izlaza iz situacije u kojoj se našlo čovječanstvo.

VRIJEME JE ZA POČETAK PROCESA ZAGOVARANJA IMUNIZACIJE Stanić o borbi protiv korona virusa
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Da bi se postigao puni efekat imunizacije, potrebno je postići značajan nivo tj. procenat procijepljenosti stanovništva, a da bi se to postiglo kad bude dostupna vakcina, potrebno je uraditi značajne pripreme. Da li su ključni javno-politički i zdravstveni autoriteti spremni da eventualnu vakcinu prime prvi i tako ličnim primjerom ohrabre druge? To bi bio čin davanja podrške nekom pitanju, a to je u ovom slučaju imunizacija – naglasio je Stanić.

On kaže da se pri tome se ne smije nastupiti sa tezom, potpune bezbjednosti vakcina, jer one kao i svaki drugi lijek imaju nus pojave i kontraindikacije, ali očigledno je da i ovako čovječanstvo ne može dugo izdržati.

-Svjestan da ću izazvati reakciju antivakcinalnih pokreta i teoretičara zavjere ali drugog puta nema, ako mislimo nastaviti sa načinom života kojim smo živjeli do pojave pandemije – ponovio je Stanić.

On dodaje da zagovaranje nije jednosmjerna aktivnost, već proces usmjeren ka postizanju specificnih rezultata a to je, u ovom slučaju, procenat obuhvata stanovništva imunizacijom.

-Nezamjenjiva je uloga javnih ličnosti, zdravstvenih autoriteta koji će pristati javno primiti vakcinu i time ohrabriti ostale da učine isto, slično kao kad daju krv i to objave, čime pokazuju svoju humanost. U ovom slučaju će primanjem vakcine protiv Sars- CoV 2 virusa pokazati svoju požrtvovanost. Ja sam spreman da kad dođe vrijeme to uradim, a zdravstveni autoriteti neka se spreme, jer narod to od njih očekuje – zaključio je Stanić.