Društvo

ZA 24 ČASA ZARAŽENO ŠESTORO DJECE Širenje korone u školama spriječiti nošenjem maski na časovima

U protekla 24 časa, korona virus je u Srpskoj potvrđen kod još šestoro djece školskog uzrasta, od čega po troje u starosnim grupama od šest do 14 i do 15 do 19 godina.

ZA 24 ČASA ZARAŽENO ŠESTORO DJECE Širenje korone u školama spriječiti nošenjem maski na časovima
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U Institutu za javno zdravstvo RS podsjećaju da su izdali novu preporuku za upotrebu maski u školama, odnosno, da bi sva djeca trebalo da ih nose i na časovima.

– Ova preporuka je nastala na osnovu sagledavanja svih faktora koje smo procjenjivali skoro mjesec dana, poput trenutne epidemiološke situacije. Tu je i činjenica da imamo povećan broj pozitivnih slučajeva u školskoj dobi, te realitvno visoku transmisiju virusa u zajednici. Uvažili smo i međunarodne preporuke, mišljenje roditelja, te činjenicu da idemo u sezonu respiratornih infekcija – kaže epidemiolog u IJZ RS Jelen Đaković Dević.

Prema njenim riječima, na osnovu svega ovoga, naglasak je stavljen na nošenje maske i tokom časova.

– Maske štite i učenike i nastavnike. Njihovim nošenjem u učionicama značajno ćemo uticati na smanjenje broja izolacija, odnosno, karantina u koje se djeca upućuju. Očekujemo da će ova preporuka donijeti pozitivne efekte istovremeno na nekoliko polja – kaže Devićeva.

Iz IJZ RS saopštili su da će na kraju septembra sumirati cjelokupnu situaciju u osnovnim i srednjim školama, na osnovu čega će, eventuelno, korigovati određene mjere ili uvesti nove.