Biznis

(FOTO) A šta su sve domaći kupci pronalazili u hrani: Nakon što je u "Konzumu" u konzervi pasulja PRONAĐEN DIO ŠTAKORA, građani gube povjerenje

Afera ozbiljno trese “Konzum” nakon što je jedan kupac u Hrvatskoj doživio šok kad je otvorio konzervu smeđeg pasulja i u njoj video veliki komad štakora.

(FOTO) A šta su sve domaći kupci pronalazili u hrani: Nakon što je u "Konzumu" u konzervi pasulja PRONAĐEN DIO ŠTAKORA, građani gube povjerenje
FOTO: HALO INSPEKTORE/FACEBOOK/SCREENSHOT

Udruženje za zaštitu potrošača Hrvatske na Fejsbuk stranici objavila je fotografije konzerviranog pasulja “Konzumove” robne marke K Plus od 400 grama u kojem je kupac, kako tvrdi, pronašao dio glodara.

Nakon njihove objave, pišu na stranicama, reagovala je sanitarna inspekcija, a oglasili su se iz korporativnih komunikacija “Konzuma”. Izrazili su žaljenje i saopštili da su seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Ipak, ova loša reklama će po svemu sudeći ostaviti traga i na “Konzum” centre u regionu. Pitamo se da li i ko kontroliše robu kod nas i da li se i kod nas dešavaju ovakve stvari. Kupce smo pitali da li imaju povjerenja u inspekcije.

Anka K. iz Banjaluke smatra da je za ovakve propuste kriva država.

-Tržni centri uvoze sve i svašta. Da budem iskrena, išla sam u ‘Konzum’ ranije sada ne planiram. Nemam ni neko povjerenje da neko kontroliše na ispravan način to što se uvozi. Pa kad se u Hrvatskoj koja je članica EU dešavaju ovakve stvari, pitam se šta se onda dešava kod nas – kaže ona. Zdravko B. smatra da bi trebalo pooštriti inspekcijske kontrole.

-Trebalo bi da inspektori rade, ali vidite da i njih hapse zbog mita i korupcije. Živimo u cirkusu od države kojom vlada uvozni lobi. Pa sjetite se samo šta smo sve čitali o miševima koji se nalaze među hljebom, pa o brašnu koje se ucrvalo. Ima toga puno. Kad se nešto tako otkrilo u jednoj konzervi pitanje je šta ima u drugim. O ovakvim stvarima treba da pišu mediji, da upozoravaju građane, a ne da kriju ovakve stvari. Kad sam pročitao da je u ‘Konzumu’ u konzervi pronađen štakor sve mi se smučilo. Konzerve više neću koristiti u ishrani, ni ja ni moja porodica – rekao je on.

Izgreban datum trajanja

Dara K. smatra da bi inspekcija trebalo da bude su stalno na terenu.

-Prije nekoliko godina imala sam neprijatnu scenu u jednom tržnom centru u Dervišima. Kupovala sam voćni jogurt. Sa čepova je bio izgreban datum za rok trajanja. Slikala sam to i slala i ne znam da li je iko reagovao. Takve tržne centre treba izbjegavati. Očigledno je da ne vode računa od koga i kakvu hranu nabavljaju – poručuje ona.

Da su i domaći kupci, u najmanju ruku, doživljavali neprijatnost prilikom kupovine, potvrđuju i u udruženjima za zaštitu potrošača.

Murisa Marić, direktorka Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora kaže za Srpskainfo da su kod nas kupci nalazili dijelove metala u proizvodima, u hljebu sve i svašta, kao i u keksu i paštetama. Poručuje kako naše inspekcije dobro odreaguju na te slučajeve.

-Izuzme se taj proizvod, nadoknadi neka šteta i to je ono što inspekcija može da uradi vezano za kontrolu hrane. Problem je konzervirana hrana, jer dok kod kuće otvorite, ne znate šta ima unutra. Poenta je da strože kontrole treba da budu u proizvodnji – poručuje ona i dodaje kako je zakonska regulativa u Republici Srpskoj poprilično usaglašena sa evropskim direktivama. Problem kod nas je što se ne shvata da je potrošač neko ko treba da diktira sve što se dešava na tržištu.

Pročitajte još

I pčele i crvi

-U svijetu su najjača udruženja potrošača i ona diktiraju da li će proizvoda biti uopšte, da li će se i gdje kupovati. Malo drugačije je razvijena svijest vezano za očuvanje zdravlja, čuvanje novca. Ovo bi bilo rigorozno kažnjeno, bila bi velika obeštećenja u Evropi. Ali, ako se dokaže da je taj lot stigao i na naše tržište, možemo da očekujemo drugačiju pravnu zaštitu, kao i potrošači u EU – poručuje Marić.

A bilo je različitih primjera šta su potrošači kod nas pronalazili u proizvodima. Dušan Srdić iz Udruženja “Reakcija” Banjaluka priča kako je jedan potrošač u mesnom doručku otkrio insekta, odnosno pčelu.

-Odmah smo obavijestili Inspektorat koji je brzom reakcijom odmah izuzeo još uzoraka i radio analizu. Tom prilikom, nažalost, sankcionisan je trgovac koji je prodao proizvod potrošaču, ali ne i uvoznik odnosno proizvođač čija je greška i bila. Još jedan od takvih slučajeva je razvoj crva u brašnu, integralnim keksima i riži. U sva tri slučaja bila je krivica trgovca, odnosno loši uslovi skladištenja uzrokovali su pogodnom razvoju larvi. U svim navedenim slučajevima moram da istaknem da je Inspektorat Republike Srpske zaista promptno reagovao i otkrivao uzroke nastanka i naložio mjere za otklanjanje – istakao je Srdić.

“Nanesena nam je šteta”

“Konzum” je cijelu spornu seriju pasulja povukao. Italijanska firma u čijoj su konzervi pronađeni dijelovi štakora tvrdi da je, obzirom na postupke koje sprovode tokom proizvodnje, nemoguće da se u njihovom brendu pronašao dio glodara i smatraju da im je nanesena šteta. Detaljno su objasnili proces proizvodnje i koje kontrole se prolaze, te poručili kako je i teoretski teško zamisliti okolnosti pod kojim bi se eventualno moglo desiti da se u konzervi smeđeg pasulja nađe bilo što drugo osim smeđeg pasulja, a naročito da se u limenci nađe polovina pacova. A onda su dodali i da žele da otklone najmanju sumnju u ispravnost proizvoda, te da je zajednički i u dogovoru s poslovnim partnerom “Konzum” odlučeno da se iz preventivnih razloga s tržišta povuče cijela predmetna serija konzervi, piše Poslovni dnevnik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu