Svijet

Zagađena plaža i more: Iz luksuznog hotela u Dubrovniku izlilo se skoro osam hiljada litara lož ulja

Grupacija Jadranski luksuzni hoteli (JLH) objavila je da je ljudskom greškom, 27. marta iz kotlarnice njihovog Hotela “Excelsior” u Dubrovniku lož ulje iscurilo na hotelsku plažu i da u tanku nedostaje 7.732 litre tog derivata, piše Indeks.

Zagađena plaža i more: Iz luksuznog hotela u Dubrovniku izlilo se skoro osam hiljada litara lož ulja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaju da ne mogu sa sigurnošću da potvrde koliko je lož ulja završilo u moru. Iz JLH takođe ističu da je curenje zaustavljeno čim je utvrđeno i da se nakon 27. marta nije ponovilo.

– Radnici su odmah obavestili nadležne službe, koje su po pozivu izašle na teren, a istog jutra angažovali smo i specijalizovanu firmu CIAN, koja je kontaminirano područje tretirala prikladnim sredstvima i postavila brane – dodaju u saopštenju.

Građani su na društvenim mrežama više dana objavljivali fotografije zagađenja, prenosi Telegraf.

– Postoji opravdana sumnja da je pijesak u podlozi platoa plaže upio ulje koje se, podstaknuto povremeno jačim talasima i nepogodnim vremenskim prilikama, postupno ispušta u more i izaziva zagađenje i na morskoj površini. Angažovana firma “Texo gradnja” će uz nadzor firme “CIAN” otvoriti betonsku platformu plaže kako bi uklonila i sigurno zbrinula potencijalno kontaminirani dio slojeva plaže – naveli su iz JLH.

Nalazom specijalizovane firme “Ingatest” utvrđeno je da u kotlarnici nije bilo greške u sistemu.

– Nedvosmisleno je potvrđeno da je uzrok ljudska nepažnja. Svi propusti zaposlenh vezani za obavljanje radnih dužnosti utvrđuju se putem unutrašmke kontrole, a biće sankcionisani u skladu sa zakonom i internim pravilnicima – istakli su iz JLH.

Iz firme “CIAN” izvijestili su da je na dan incidenta njihov prvi tim postavio zaštitne upijajuće brane na mjestu ispuštanja u more, ali zbog ekstremnih uslova na moru nije bilo moguće delovati sakupljačem, niti bi on bio delotvoran u prikupljanju goriva u obliku tankoslojnog filma.

– Zagađenje je zahvatilo plažu Banje i staru gradsku luku i odmah se pristupilo mehaničkom čišćenju i prikupljanju zagađenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi) – kazali su i dodali da je kod ove vrste naftnog derivata neminovan neprijatni miris i da se radi o “tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji”.

– Kontrolišemo mjesto ispusta i mehanički prikupljamo gorivo, ali zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća – objasnili su iz CIAN.

Državni inspektorat potvrdio je za portal Morski da će vodopravna inspekcija podnijeti optužni prijedlog protiv odgovornih, za šta su zaprećene novčane kazne do 300 hiljada kuna.