Kolumne

Zajednički Denis

Denis Zvizdić uznemireno cupka u mjestu. Potom kruži po sobi. Misli, misli, ne može da smisli.

Slobodan Popadić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Crne ga misli more, ali junačko bošnjačko srce ipak mu poručuje: „Bio su u pravu, Denise! Ne povlači se, čak ni po cijenu da se Dodik naljuti. Zastavu u ruke i okači je na institucije BiH, a nikako na zajedničke. Kad vidiš da se vijori na zajedničkim, ti je skini!“

Čudni su putevi božji, a još čudniji politički.

Ko bi rekao da će onaj isti Denis Zvizdić, koji je prije godinu dana pred Ustavnim sudom BiH zakuvao priču o Zakonu o zastavi BiH, jer u njemu piše „zajedničke institucije“, sada biti onaj Denis Zvizdić koji sa šefom Dinom Konakovićem, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem pravi vlast na nivou BiH. Da kažemo zajedničku vlast, dok Ustavni sud i tu sintagmu nije osporio.

I ko bi rekao da će prvoborci SNSD, koji ne znaju da kažu nikako drugačije nego „zajedničke institucije“, morati da sjede u vlasti zajedno sa Denisom Zvizdićem i gutaju njegovu ružnu prošlost.

Naravno, niti je Zvizdića sramota što je prije godinu dana čačkao mečku, niti ga njegovi partneri iz Srpske smatraju krivim zbog toga. Sve je to normalno i poželjno jer u koaliciji na nivou BiH nikada ne treba da bude sve OK. Uvijek je dobro da ima neko ili nešto da se zakuva, kada zatreba. I uvijek će biti to neko i nešto, jer je između dva entiteta i tri naroda suviše otvorenih pitanja i rana da bi sve bilo riješeno izbacivanjem SDA iz vlasti.

Slučaj „zajedničke institucije“ slika je i prilika politike u BiH. Ono zbog čega bi juče pucala savezništva, danas se (uz uobičajen folklor izjava) smatra prihvatljivim. Onaj ko je do juče bio neprihvatljiv dio „političkog Sarajeva“, danas je partner. I obrnuto.

Pogađate, zajedničkim snagama i ovaj put su našli rješenje! Nije kriv Denis, koji je sve zakuvao, kriv je Ustavni sud BiH, jer je utvrdio da se institucije BiH ne mogu zvati zajedničkim. Jašta, sud je kriv zbog toga što se bavi glupostima, što vjeruje da će nazivanje institucija BiH zajedničkim prestati nakon njegove odluke. Kriv je što vjeruje da se na ovaj način od sastavljene države pravi naddržava.

A, Denis? Denis je jedna dobrica, takoreć’ nevinašce, toliko umiljat da su ga metnuli za člana Kolegijuma Predstavničkog doma BiH. Da bude zajednički predsjedavajući poslanicima iz oba entiteta.

Prihvati notifikacije