Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

”ŽALIMO, ALI POŠTUJEMO” Velika Britanija napušta EU 12. aprila u ponoć

Svijet
Autor:

Foto: Olivier Hoslet/EPA

Prema trenutnom stanju stvari, Velika Britanija će napustiti EU bez dogovora 12. aprila u ponoć, a carinska infrastruktura Unije spremna je da trenutno uvede carinsku kontrolu i naplatu PDV-a na robu koja dolazi iz Velike Britanije, poruka je Evropske komisije.

– U oblasti carina i oporezivanja, Bregzit bez dogovora bi značio trenutno uspostavljanje carinskih kontrola nad robom koja dolazi iz Velike Britanije, nove carinske obrasce za kompanije koje trguju sa Ujedinjenim Kraljevstvom i naplatu PDV-a na robu iz Velike Britanije – kaže komesar za ekonomska i finansijska pitanja, takse i carine Pijer Moskovici.

U Briselu ponavljaju da ”EU žali, ali poštuje” odluku Velike Britanije da naputi Uniju. Dodaje se da Bregzit nikada nije bio izbor EU, niti da je Bregzit bez dogovora scenario koji EU podržava.

– Prema trenutnom stanju stvari Velika Britanija će napustiti EU bez dogovora 12. aprila u ponoć (na prelasku u 13. april). Opšti uticaj scenarija ”bez dogovora” se ne može ublažiti, ali pripreme se nastavljaju u državama članicama, podržane od strane Komisije, a mnogo je već postignuto kako bi se osiguralo da nacionalna carinska infrastruktura i logistika budu spremne za rješavanje takvog scenarija – navodi se u saoštenju Komisije.

U Briselu navode da su Evropska komsija i države članice u kontaktu sa kompanijama koja podliježu oblasti carina i indirektnog oporezivanja što je pomoglo trgovcima EU 27 koji posluju sa Velikom Britanijom da se pripreme da ispoštuju carinske obaveze, ako dođe do scenarija Bregzita bez dogovora.

– Svaki trgovac koji još uvijek nije svjestan onoga što se traži treba odmah da kontaktira svoje nacionalne vlasti kako bi osigurao da protok robe ostane što je moguće neometan u slučaju Bregzita bez dogovora – upozorio je komesar Moskovici.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO