Regioni

ZAOSTAVŠTINA RUSKIH VOJNIKA Hram posvećen Nevskom u Ugljeviku biće renoviran do kraja 2020.

Jedinstvena crkva na ovom prostoru, ruski hram posvećen Svetom Aleksandru Nevskom u Ugljeviku, biće renovirana. Ovu bogomolju podigle su Oružane snage Ruske Federacije, odnosno ruski vojnici i oficiri, iz sastava SFOR, koji su bili stacionirani u Ugljeviku nakon rata u BiH.

ZAOSTAVŠTINA RUSKIH VOJNIKA Hram posvećen Nevskom u Ugljeviku biće renoviran do kraja 2020.
Foto: S. R. Mrkonjic/RAS Srbija

Upravo oni su, radi svojih duhovnih potreba, a po blagoslovu Ruske pravoslavne crkve, sagradili hram, koji su osvetili Episkop krasnogorski Sava iz Ruske pravoslavne crkve i tadašnji Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Posebnost ovog hrama je što je to jedini hram u Republici Srpskoj i BiH koji je podigao ruski narod, te je jedini koji je bio pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije.

Jednobrodni Hram Svetog Aleksandra Nevskog sagrađen je od drveta 1996, uz rijeku Janju, po uzoru na ruske hramove, sa zvonikom sa 7 zvona.

Identičan izgled zadržaće i nakon renoviranja. Radovi započeti prije nekoliko mjeseci trebalo bi da budu okončani do kraja iduće godine.

Foto: S. R. Mrkonjic/RAS Srbija

Oblažemo hram drvenim pločama i granitom, a blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskoga Fotija hram će zadržati ikonostas kakvim je prvobitno izgrađen. Ikonostas je izradio ruski vojnik koji je bio tu stacionirаn, ali njegovo ime nije poznato. I ikone je uradio jedаn vojnik o kojem nema podataka – istakao je jerej gornjozabrđski Srđan Vasiljević.

Prvi sveštenici koji su služili u ovom hramu bili su Rusi, stacionirani s vojnicima, tako da o njima postoje samo oskudni podaci. Zabilježeno je u knjigama da je službovao jeromonah Teodosije Feodosij od 1997. do 1998. godine, a poslije njega i sveštenici Vasilije i Aleksandar.

Hram je do 1999. služio za duhovne potrebe ruskih vojnika, a nakon njihovog odlaska na Kosovo, po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripao je Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Danas je ova svetinja mesto sabranja vjernika iz Gornjeg Zabrđa i okolnih parohija.

Foto: S. R. Mrkonjic/RAS Srbija

– Velika nam je čast i radost da je naš bratski, ruski narod, upravo na našem području izgradio ovakvu svetinju. Ona je od ogromnog značaja, kako duhovnog, tako i kulturnog i svako drugog za našu parohiju gornjozabrđsku, za eparhiju i za čitav kraj podmajevički. Na promociju, ugled i ponos čitavog kraja – rekao je jerej.

Kad pogledaju Hram Svetog Aleksandra Nevskog puno je srce i vjernicima.

Potpredsjednik Crkvenog odbora Gornje Zabrđe Pero Mirković kaže da je ovaj hram još jedan dokaz vjekovnih i neraskidih veza, duhovnih, kulturnih, istorijskih, koje povezuju srpski i ruski narod.

Novo ruho dobiće i duhovno-kulturni Centar srpsko-ruskog prijateljstva, izgrađen 2012. neposredno uz hram – na mjestu gdje je bila baza 1.500 ruskih vojnika.

Obnovu svetinje, jedinstvene na ovom prostoru, pomažu Rudnik i Termoelektrana Ugljevik, Opština i parohijani. U Hramu Svetog Aleksandra Nevskog i duhovnom Centru njegovaće se i produbljivati bliske veze dva bratska slovenska naroda.

– Vjerujemo da će, kada bude hram završen, on biti dostojan upoređivanja s predivnim hramovima širom ruske pravoslavne crkvene zajednice – rekao je jerej Srđan.

Uređenje porte i podizanje zvonika

Zdušno se radi na realizaciji projekta kojim je predviđeno da se pored duhovno-kulturnog Centra podigne zvonik i uredi porta. U planu je i izgradnja novog krova na hramu i kupole u ruskom stilu.

Ova svetinja biće trajni podsjetnik na vrijeme koje je iza nas, simbol veza srpskog i ruskog naroda, ali i utočište za hodočasnike koji požele da se duhovno okrepe u majevičkom kraju.

Scroll Up