Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZARAZA SE UVUKLA U SAMOSTAN Tri časne sestre i dva sveštenika pozitivni na korona virus

Regioni
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pet novopotvrđenih slučajeva korona virusa u Čitluku ne veže se uz klaster prvozaražene osobe u ovom gradu, koja je bila na putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, već za časnu sestru kod koje je juče, nakon što se javila u Dom zdravlja Ljubuški, potvrđeno oboljenje.

Ova informacija potvrđena je za Avaz iz Štaba civilne zaštite Čitluk, a kako je rečeno, među pet novih slučajeva su dva sveštenika, odnosno dva fratra i dvije časne sestre iz samostana u Međugorju.

Tu je informaciju potvrdio fra Tomislav Pervan, koji obavlja dužnost ispovjednika i duhovnika časnih sestara franjevki u Međugorju u otvorenom pismu javnosti.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

– Dragi moji, jedna neugodna vijest. Naime, uvukao se korona virus u ovaj samostan u kome živim već sedam godina. Tu sam duhovnik časnih sestara, a svakodnevno – na dnevnoj osnovici – bio sam u župi kao propovjednik, ispovjednik, uglavnom. Ispovjednik već više od 20 godina. Pa hvala Gospodinu. Juče smo testirani ovdje, dvojica fratara – ja i još jedan, te tri časne sestre. Svi smo pozitivni.

Ako se sjećate, ja sam negdje u srijedu jutro napomenuo da molimo za Papu koji je takođe ugrožen, ali sam stavio i svoje potrebe u vaše molitve. Neki su to iščitali da nešto nije u redu. Pa – slijedom – u utorak popodne osjetio sam groznicu, drhtavicu, hladnoću. Tipično za mene kad imam gripu. Slabost i drhtanje u slabinama. Ujutro sam već imao temperaturu, ne više od 37,7-8. Zvao svoju sestru koja me pokrila odmah lijekovima tako da sam bio s te strane zbrinut. Temperatura je ovih minulih dana opadala, nije bila na uzlaznoj krivulji što je simptomatično za korona-oboljele. Nisam imao nikakvih disajnih probema, ni sa plućima, ni s bronhijama, mogao sam normalno disati bez ikakvih smetnji, bez onih peckanja ili žarenja o kome se govori. Mislio sam – redovna godišnja gripa – takvi su bili simptomi. Temperatura se održavala na graničnoj vrijednosti – oko 37 stepeni – malo dolje malo gore. – Za svaki slučaj juče sam se testirao i test je ispao pozitivan. Sve u svemu, jedan blagi oblik infekcije.

Otkako je izdana zabrana izlaska za osobe 60 plus nisam nikuda išao iz ove kuće ni dvorišta, nisam palio vozilo, držao sam se propisa. Ali, eto neko je donio virus u kuću. A u kući su 23 časne sestre, mahom starije dobi, koje su svoje dale Bogu i Crkvi te ovdje provode stare dane, ali su ustrajne u molitvi. One su ugrožene. Ne znam kakva bi slika ispala da su se sve testirale, a verovatno bi ih bilo još zaraženih. Ali, sad je sve u rukama Gospodinovim i ljekara – navodi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO