Biznis

ZAŠTO UVOZITI KADA USPIJEVA I U BiH Bingo nastavlja da razvija proizvodnju voća i povrća

U naselju Ciljuge, između Živinica i Tuzle, na površini od 28.000 kvadratnih metara, prostiru se savremeno opremljeni plastenici i površine za vanjsku sadnju kompanije Bingo.

ZAŠTO UVOZITI KADA USPIJEVA I U BiH Bingo nastavlja da razvija proizvodnju voća i povrća
FOTO: BINGO

Plasteničku proizvodnju Bingo intenzivno razvija od 2017. godine. Na 23.000 kvadratnih metara nalazi se 58 plastenika po 400 kvadratnih metara, a 5.000 kvadratnih metara je otvoreni prostor za sadnju. Svi plastenici su proizvedeni u BiH. Sadnice Bingo takođe nabavlja iz domaćih rasadnika.

– Trenutna sjetva je dominantno zasnovana na cherry paradajzu, a u plastenicima su u proljeće zasađene i druge kulture povrća. U jesenjoj sjetvi će biti zastupljene salata „puterica“, „kristalka“ i „Iceberg“, kao i rukola, špinat i blitva. U plastenicima je trenutno zasađeno i 240.000 komada sadnica salate, koja je u fazi branja od sada pa sve do kraja maja 2021. godine, čime kupcima omogućavamo da i tokom zime imaju dostupnu svježu salatu. Trenutno su na otvorenim površinama (5.000 kvadratnih metara) zasađene razne vrste tikve (hokaido, ćurta i butternut) – kazala je Mirela Beganović, rukovodilac proizvodnje.

FOTO: BINGO
FOTO: BINGO

Najveći je fokus na proizvodnji kultura koje se dominantno uvoze, kao što su cherry paradajz i rukola, koje odlično uspijevaju u Bingovim plastenicima.

Cheery paradajz je veoma otporan kao biljka i kao proizvod. Za uzgoj su mu potrebni minimalni uslovi: plodno tlo, voda, svjetlost i toplota.

FOTO: BINGO
FOTO: BINGO

Bitno je istaći da se kao hrana za uzgoj u plastenicima koristi bio-đubrivo dobiveno sa Bingove farme koka nesilica. Navodnjavanje se vrši sistemom kap po kap, čime se biljkama omogućava uravnotežen dotok vode. Ovakva proizvodnja se naziva integrisana poljoprivredna proizvodnja, koja podrazumijeva uravnoteženu primjenu agrotehničkih mjera u svrhu proizvodnje ekološki prihvatljivih proizvoda.

FOTO: BINGO
FOTO: BINGO

– Na ovaj način našim kupcima obzebjeđujemo nutritivno obogaćen i zdravstveno ispravan i svjež proizvod, koji direktno s naših farmi plasiramo u Bingo trgovine, a utičemo na smanjenje uvoza ovih kultura – istakli su iz Binga.

Bingo takođe radi na uspostavljanju obradive površine od 25.000 kvadratnih metara na lokaciji Dubrave, koja će se koristiti za razne usjeve.

FOTO: BINGO
FOTO: BINGO

Trenutno, 30 zaposlenih svakodnevno vrijedno vodi računa o plasteničkoj proizvodnji. Sve kulture koje se uzgajaju u plastenicima i vanjskim površinama ipak predstavljaju samo 5 odsto potreba kompanije Bingo. Stoga ova kompanija sarađuje sa više od 100 poljoprivrednih proizvođača iz BiH i otkupljuje voće i povrće, te konstantno razvija tu mrežu kooperanata.

A.E.