Politika

Zatražila da u dnevni red sjednice bude uvrštena informacija o navodima ministra odbrane: Cvijanovićeva o izjavi Heleza da na teritoriji Srpske postoje određene paravojne formacije i kampovi

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović predložila je za narednu sjednicu, koja će biti održana u ponedjeljak, 27. novembra, da u dnevni red bude uvrštena informacija o navodima ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o "postojanju određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike Srpske".

željka cvijanović srpski član predsjedništva bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U obrazloženju upućenom bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva BiH, Cvijanović je navela da je ministar odbrane iznio u javnost informacije koje se tiču postojanja određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike Srpske, a koji su u službi obuke ljudi u svrhu njihovog vojnog osposobljavanja.

– Takođe, gospodin Helez je u nastavku svog javnog izlaganja o ovoj temi rekao da te ljude obučavaju određeni instruktori porijeklom iz Ruske Federacije, a da se pomenute aktivnosti sprovode pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dalje, ministar odbrane je iznio tvrdnje da se kampovi za obuku ovih formacija nalaze na teritoriji opštine Rogatica, kao i na prostoru planine Maglić bez jasnog preciziranja konkretnog mjesta nalaženja spornih formacija, nakon čega je uslijedio demant iznesenih tvrdnji od političkih funkcionera nadležnih za teritorije koje su označene kao mjesto egzistiranja navedenih kampova –  podsjetila je Cvijanović.

Pročitajte još

Budući da su navedene informacije prouzrokovale opravdano uznemirenje javnosti na teritoriji BiH, a koje se nadovezuju na informacije određenih stranih obavještajnih službi o postojanju terorističkih ćelija na prostoru BiH, Cvijanović smatra da je apsolutno opravdano i neophodno da Predsjedništvo BiH zatraži informaciju po predmetnom pitanju od nadležnih instutucija, a i samog ministra odbrane koji je sporne kvalifikacije prezentovao u javnost.

– Cijeneći ustavne i zakonske odredbe, ali i političku i društvenu dimenziju odgovornosti koju članovi Predsjedništva BiH imaju prema građanima i društvu u cjelini značajno je da Predsjedništvo BiH zauzme stav o ovom pitanju, a sve u svrhu tačnog utvrđivanja činjeničnog stanja i dobijanja istinitih i preciznih informacija, a koje bi dalje kao kolektivni organ izvršne vlasti s ciljem smirivanja tenzije i uznemirenosti u društvu, trebali prezentovati javnosti u BiH.

Zukan Helez
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

Uzimajući u obzir odredbe Ustava BiH član 5 stav (5) alineja a), po kojem je svaki član Predsjedništva BiH ima, po svojoj funkciji civilnu komandu nad Oružanim snagama BiH kao i odredbe člana 11. i 12. Zakona o odbrani BiH (‘Službeni glasnik BiH’, 88/05) i članova 1. i 32. stavova (3) i (1) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (‘Službeni glasnik BiH’, br. 10/13, 32/13 i 22/14) koje jasno definišu da Predsjedništvo BiH, vrši vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama i donosi odluke u oblasti odbrane, te uvažajući navedeno smatram opravdanim da Predsjedništvo BiH na svojoj 9. redovnoj sjednici razmotri tačku dnevnog reda ‘Informacija o navodima ministra odbrane BiH, o postojanju određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike Srpske’ – pojasnila je Cvijanović.

Cvijanović je u dopisu predložila i zaključak u kojem se navodi da Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, obavezuje ministra odbrane u Savjetu ministara da dostavi cjelovite informacije o navodima iznesenim u javnosti u vezi sa postojanjem paravojnih kampova i formacija na teritoriji Republike Srpske.

– Predsjedništvo BiH zahtijeva od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Ministarstva bezbjednosti, odnosno Agencije za istrage i zaštitu da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, u okviru svojih nadležnosti sprovedu istražne radnje s ciljem utvrđivanja tačnog činjeničnog stanja i okolnosti u vezi sa iznesenim tvrdnjama ministra odbrane. Predsjedništvo BiH zadužuje navedene institucije da tražene informacije dostavi najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovog zaključka –  navela je Cvijanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu