Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽELJEZNIČARI IZMEĐU NADE I MINIMALCA Direktor optimista, radnici bježe zbog malih plata

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

“Prošla godina bila je prva nakon čitave decenije u kojoj su Željeznice RS ostvarile plan poslovanja, iako je broj radnika smanjen za 650, a i gubici preduzeća su znatno smanjeni.” Poručio je to ministar saobraćaja RS Neđo Trninić, tvrdeći da je prava faza restrukturiranja ŽRS, uz pomoć kredita Svjetske banke od oko 100 miliona KM, završena uspješno, te da su sva dugovanja prema radnicima izmirena.

– I predstavnici Svjetske banke su rekli da su prezadovoljni postignutim – poručio je Trninić i dodao da bi Željeznice RS mogle poslužiti kao primjer drugim javnim preduzećima, koja kubure sa minusima u kasi i viškom zaposlenih.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dobrim rezultatima pohvalio se i v.d. generalnog direktora “Željeznica RS” Zoran Ilinčić, koji je za agenciju Srna istakao da je zadovoljan povećanjem obima prevoza robe i usluga. Poručio je da “pokušava ostvariti dijalog sa predstavnicima osam sindikalnih organizacija” i najavljuje pooštravanje discipline, te sankcionisanje nepravilnosti u kompaniji kako bi se “popravila loša slika u javnosti”.

“Loša slika” izgrađena je dugogodišnjom reputacijom navećeg gubitaša u Srpskoj, a i nepovjerenje radnika je razumljivo, s obzirom na to da su u posljednjih nekoliko godina zaposleni u Železnicama RS u više navrata bili primorani da se štrajkovima, pa čak i štrajkom glađu i blokadom pruge, bore za isplatu zarada.

Plata 450 maraka mjesečno

Ipak, generalni direktor je optimista i vjeruje da će ŽRS, po okončanju procesa restrukturisanja i na osnovu trenutnih povoljnih poslovnih pokazatelja, dostići takav nivo da će “moći da dovoljno zaradi i poboljša status radnika.

– Za početak realizacije projekta restrukturisanja uzima se mart 2017. godine, kada je u preduzeću bilo 3.098 radnika. Danas ih je evidentirano 2.446, a po planu restrukturisanja radne snage do 2021. godine treba ih ukupno biti zaposleno 2.100 – rekao je Ilinčić.

Upozorio je, međutim, na problem popunjavanja pojedinih radnih mjesta zbog odlaska radnika u penziju ili dobrovoljnog odlaska i naveo da je Svjetska banka dala saglasnost za popunu 11 radnih mjesta u izvršnoj službi.

– Ove godine odlazak u penziju planira 130 radnika – rekao je Ilinčić i dodao da radnici ovu kompaniju napuštaju i zbog finansijskih razloga.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj prosječna plata iznosi 892 KM, a u grani saobraćaja 677 KM, dok je prosječna plata u ŽRS svega 654 KM, a radnici sa trogodišnjom srednjom školom imaju 450 KM, što je nivo minimalne plate u RS.

U toku je, dodaje, izbora konsultanta za organizaciono restrukturisanje preduzeća, koji će po imenovanju imati obavezu da u roku od 150 dana predloži konačan izgled i organizaciju kompanije.

Rent a lokomotiva

U 2019. godini planiran je prevoz 4.550.000 tona robe, što je za oko 300.000 tona više nego lani. Generalni direktor “Željeznica” je podsjetio da je prošle godine broj putnika na željeznici u RS povećan za 17 odsto u odnosu na 2017. godinu, a za 19 odsto je veći u odnosu na planirani obim prevoza u 2018. godine, dok je prevoz robe za jedan odsto veći u odnosu na 2017. godinu, a za tri odsto veći u odnosu na planirani obim. Ilinčić dodaje da se kao mogućnost u ŽRS razmatra se i opcija iznajmljivanja određenih vučenih i vučnih vozila, ili u prevodu vagona i lokomotiva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO