Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Žena čiji je muž umro od korone, IZAŠLA IZ BOLNICE i sad je negativna, ali JOŠ NIJE SA SVOJOM DJECOM

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

D.A. iz Vranja, majka troje djece starosti starosti 9, 14 i 16 godina koja su ostala sama u stanu zgrade u kojoj žive nakon što je njen suprug N.A. (46) preminuo od korone, a ona hospitalizovana, izašla je iz bolnice sinoć pošto je i drugi uzastopni test na prisustvo Covid-19 bio negativan, saznaje Blic.

Djeca su u međuvremenu dobila starateljstvo Centra za socijalni rad i trenutno se nalaze kod rođaka u Suvom Dolu, a narednih dana bi trebalo opet da budu zajedno sa majkom, po isteku određenih procedura koje moraju proći svi koji izlaze sa bolničkog liječenja.

– Djeca su preživjela veliki gubitak i šok ali eto, biće valjda dobro sve pošto je majka izašla iz bolnice. Dok je bila u bolnici, djeca su se sa majkom čula telefonom, potpuno su bili u kontaktu sa svima, rodbina im je dostavljala hranu, sve je to bilo pokriveno. Centar je od početka uključen u ovaj slučaj. Psihlošku podršku su imali od našeg psihologa, a sve vrijeme su bili pod nadzorom organa starateljstva. Imala su privremenog staratelja koji ih je obilazio. Pratimo sve i ne bi trebalo da bude problema – kaže za Blic stručna radnica Centra za socijalni rad iz Vranja.

Djeca su i dalje pod privremenim starateljstvom Centra za socijalni rad, jer su bila bez adekvatnog roditeljskog staranja budući da im je otac preminuo, a majka je bila hospitalizovana.

– Za privremenog staratelja je imenovan je jedan radnik Centra koji ima iste obaveze kao i roditelj. On ih obilazi, postoji plan i program koji prati sve to. Za sada je sve pod kontrolom. Do kada će biti u rom režimu zavisi od procjene stručnog tima organa starateljstva. Sve odluke su na bazi tima koji je sastavljen od pravnika, psihologa, pedagoga i socijalnog radnika, u zavisnosti od potreba i od situacije. Ne možemo ništa unapred da kažemo. Majka je izašla iz bolnice, dobro je i biće uskoro sa svojom djecom – kažu u vranjskom centru za socijalni rad.

U Cantru navode da je majka upoznata potpuno i da je učestvovala u cijeloj proceduri privremenog starateljstva te da joj je objašnjen pojam starateljstva.

– Kada bude odlučeno, doneće se rješenje o prekidu starateljstva. Njen zdravstveni status je sada takav-kakav je, ne znamo još kada će to biti. Ona je izašla i dobro je pretpostavljam, ali trebaće joj vremena da to bude stvarno onako kako treba. Za sada je tako. Starateljstvo traje do postojanja potrebe za ovakvim vidom zaštite. U tom periodu, dok ona ne bude u potpunosti u mogućnosti da kompletno preuzme brigu, djeca će biti pod strateljstvom centra, objašnjavaju u vranjskom Centru za socijalni rad.

Kako je Blic pisao, djecu je sve vrijeme obilazio i stric A.A, rođeni brat njihovog oca N.A. koji je preminuo od korone. U dogovoru sa Centrom, A.A. je prebacio djecu iz stana u Vranju u posebnu kuću u Suvom Dolu, gdje se nalaze u samoizolaciji. Kako je A.A. rekao ranije za Blic, djeca su jedno vrijeme imala temperaturu dok su bila u stanu u Vranju, a nakon toga je više nemaju, dok su testovi pokazali da su negativni na virus Covid-19.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO