Politika

"ŽIVOT MI JE KAO ŠPIJUNSKI FILM" Tegeltija poručio da u Sarajevu nema uslove za bezbjedan rad (VIDEO)

Predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je da zbog konstantnog nezakonitog snimanja i praćenja od nepoznatih lica, nema uslova za bezbjedan rad u Sarajevu.

"ŽIVOT MI JE KAO ŠPIJUNSKI FILM" Tegeltija poručio da u Sarajevu nema uslove za bezbjedan rad (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tegeltija je potvrdio da su pripadnici Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, prije tri godine, izvršili protivprislušni pregled njegove kancelarije, gdje je kasnije obavio razgovor sa, tada bivšom članicom VSTS-a, Milijanom Buha.

Indikativno je, rekao je Tegeltija za RTRS, da se dio tog razgovora, kasnije izmontiran, pojavio u spornom snimku u potpuno drugom kontekstu, što kod njega izaziva sumnju da je prisluškivan.

Tegeltija pita kakva se to atmosfera stvara i da li su to uslovi za rad.

Pročitajte još

– Pa da li su to normalni uslovi, da li je iko iz međunarodne zajednice, amabasdori, PIK, iko… bilo šta rekao o tome? To nije normalno i da se desilo u Engleskoj, Americi ili bilo gdje drugo, to bio prvorazredni skandal o kome bi se pričalo 30 godina – kaže predsjednik VSTS.

Tegeltija ističe da je OBA odmetnuta organizacija koja nezakonito prisluškuje prvog čovjeka VSTS.

Kaže da je njegov život odavno kao “špijunski film”.

– Vidio sam ljude koji me slikaju i snimaju. Ne znam ko su ti ljudi. To nisam prijavljivao jer nisam imao materijalni dokaz. Sada sam prijavio. Radi se o napadu na ustavni poredak – dodao je on.

Ponavlja da je sporni snimak razgovora sa Buhom, koji je objavljen u medijima, o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija, nezakonit, neautentičan i iskonstruisan.

Tegeltija kaže da je u pozadini svega udar na kadrove koji nisu bliski SDA. Dodaje da pritisak na VSTS i njega kao prvog čovjeka Savjeta, vrši i visoki predstavnik koji javno poziva na njegovu smjenu.

Tegeltija kaže da u ovom trenutku ne može reći da li će podnijeti ostavku, te da mu je svih pet članova VSTS iz Republike Srpske reklo da ne vidi problem u tome da ostane na ovoj poziciji.

Podsjećamo, VSTS je na vanrednoj sjednici usvojio tri zaključka od kojih se jednim traži da predsjednik Savjeta razmotri mogućnost podnošenja ostavke. Za zaključak o razmatranju ostavke glasalo sedam od 14 članova VSTS-a, među kojima i Tegeltija, čime je on i usvojen.

Zaključak je usvojen jer je, kako su članovi obrazložili, narušen ugled VSTS.